Cazul tinerei care a câştigat în instanţă un milion de euro după ce şi-a pierdut braţul în urma unui accident rutier nu va avea precedent dacă devine lege propunerea companiilor de asigurări.
Un asemenea caz va primi despăgubiri între 15.000 de euro şi 45.000 de euro. Totul stă scris într-un ghid care stabileşte daunele în funcţie de un barem strict.
Parlamentarii vor decide dacă punctul traumatic va fi de unu, trei sau mai multe salarii minime pe economie.
Pentru o coastă ruptă, de exemplu, despăgubirea va fi de 5.000 de lei, adică de maximum 5 puncte. În schimb, dacă braţul va fi amputat din umăr, victima poate primi o despăgubire de 70.000 de lei, adică echivalentul a 70 de puncte.
Dacă braţul va fi amputat din cot, suma scade, iar valoarea unui deget este de aproximativ 15.000 de lei, adică echivalentul a 15 puncte.
Adriana Francisc, medic primar INML Mina Minovici: „Dacă oamenii care aveau astfel de leziuni cu limitarea mişcărilor articulare sau cu deficite care nu sunt maxime, nu se încadrează în infirmitate, aceşti oameni rămâneau neexpertizaţi practic în actele noastre. Limitarea mişcării în articulaţia umărului are între 5 şi 15 puncte şi dacă este ceva mai grav se face calculul în funcţie de unghiurile de limitare, avem un tabel”.
Societăţile de asigurare vor o formulă de calcul pentru suferinţă, speriate că plătesc de la an la an despăgubiri tot mai mari. De la 20 de milioane de lei în 2007 la 407 milioane de lei anul trecut.
Mădălin Roşu, reprezentant al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare: „Putem calcula sau evalua suferinţa în urma unui astfel de accident cu vătămări corporale”.
În acest ghid făcut de medici legişti, traumele fizice sunt încadrate între 1 şi 200. La primul nivel se înscriu traumatisme uşoare, precum hematoame şi echimoze, iar la ultimul este starea vegetativă persistentă. Despăgubirile maxime care pot fi cerute pe baza unei poliţe de răspundere civilă auto sunt de un milion de euro pentru daune materiale şi 5 milioane pentru vătămări corporale.