În spatele băieţilor care îţi aduc acasă telefonul dorit, la un preţ mai mic decât în magazine, se află, de multe ori, reţele de contrabandă. Un bărbat de 39 de ani din Sectorul 2 al Capitalei a fost „vânzătorul anului 2014" pe unul dintre site-urile de anunţuri. Acum este arestat, după ce inspectorii ANAF au constatat că, în mai puţin de doi ani, a vândut peste 1.500 de produse electronice, în valoare de 1,2 milioane de lei.
„Au fost vândute şi 30 de produse electronice de ultimă generaţie pe zi, fără a fi plătit TVA şi impozitul pe venit aferent”, a explicat purtătorul de cuvânt al ANAF, Alexandru Cristea.
Bărbatul avea marfa depozitată în 11 apartamente din Bucureşti şi Ilfov. Toate au fost percheziţionate de poliţişti.
„Au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 550.000 de lei, printre care 200 de telefoane mobile. Au fost găsite şi sumele de 170.000 de lei şi 12.000 de euro", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Bogdan Ghebaur.
Banii, ţinuţi în mai multe seifuri, au fost confiscaţi. De asemenea, a fost sechestrat un apartament în valoare de 160.000 de euro, pentru recuperarea prejudiciului. Şase persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală.
„Persoanele care achiziţionează produse în scopul revânzării trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi la autoritatea fiscală de care aparţin. Aceste persoane au obligaţia declarării veniturilor realizate şi a plăţii obligaţiilor fiscale aferente", a explicat purtătorul de cuvânt al ANAF.
Platformele de comerţ online au sute de mii de utilizatori. Cei mai mulţi vor să scape de lucrurile pe care nu le mai folosesc sau caută chilipiruri, ceea ce este perfect legal. Însă cei care încearcă să facă profit din vânzări repetate de produse noi riscă să ajungă după gratii. Mai ales că inspectorii antifraudă monitorizează atent utilizatorii site-urilor de comerţ electronic.