„Din cauza celor peste 70 de zile în care n-a plouat uitaţi crăpăturile! Putem introduce mâna! Uitaţi! Cu toate că săptămâna trecută am avut ceva ploi. Nu suficient! Aici au murit plantele tot din cauza secetei”, spune un fermier.
El adaugă că ar mai putea obţine ceva numai de la plantele mai mici, care încă mai sunt verzi.
„Vă daţi seama că aveam nevoie de 200 şi ceva de litri pe metru pătrat în această perioadă, iar noi am avut doar doi litri. Cred că undeva la 40% din producţia estimată o să o obţinem”, spune fermierul Teodor Purluca.
Şi culturile de orzoaică sunt în pericol să se usuce.
„În primul rând, cultura este rară, în al doilea rând în foarte multe zone spicele sunt slab dezvoltate, boabele care trebuiau să facă doi până la trei fraţi au păstrat un singur spic”, spune un fermier.
În Galaţi, trei sferturi dintre primării au cerut ca localităţile lor să fie declarate zone calamitate şi să primească bani de la Guvern.
„Până la această oră sunt depuse cereri pentru 2.000 de de solicitanţi, producători agricoli care consideră că sunt afectaţi de secetă”, spune Dima Floricel, director la Camera Agricolă.
Gravă este situaţia şi în Vrancea. Grindina a lovit cu putere, weekendul trecut, şi a distrus peste 200 de hectare de viţă de vie, legume şi pomi fructiferi.
„80,90 la sută e terminată... Mai e colo, colo câte un cuibuşor, ce a scăpat, că au fost bălăriile mai mari, dar restul e terminat”, spune Ionel Popa, agricultor.
Fermierii pot primi reduceri la impozitul pentru veniturile din agricultură doar dacă pagubele depăşesc 30%. Pentru asta ei trebuie să înştiinţeze comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi Direcţia de Agricultură.