Aleşii vor ca românii să nu mai meargă la muncă pe 10 mai, ziua independenţei de stat, nici pe 21 mai, de sărbătoarea religioasă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, dar nici a treia zi de Paşte. Cu alte cuvinte, vom avea nu mai puţin de 15 zile libere în România.
În prezent avem 12: de Anul Nou - 1 şi 2 ianuarie, de ziua muncii - 1 mai, de adormirea Maicii Domnului - 15 august, de Sfântul Andrei - 30 noiembrie, de Ziua naţională - 1 decembrie şi de Crăciun - 25 şi 26 decembrie. Acestora li se adaugă prima şi a doua zi de Paşte, dar şi prima şi a doua zi de Rusalii.
Situaţia este similară în statele din Uniunea Europeană, care au, în medie, între 12 şi 16 sărbători legale pe an. Anul nou, Crăciunul şi Paştele, dar şi ziua de 1 mai sunt zile libere pentru toţi europenii. Angajaţii din unele state ale Uniunii au liber şi la 9 mai, ziua Europei.
În mod firesc, zilele naţionale ale ţărilor membre sunt şi ele pe lista zilelor libere. Cei mai norocoşi sunt belgienii, care în acest an au 20 de zile libere şi nu mai merg la muncă din 24 decembrie până după Anul nou.
Cele mai puţine zile libere sunt însă în Olanda, doar şapte. Germania se situează şi ea printre ţările care acordă angajaţilor un număr mic de zile fără muncă, adică 9 pe an. Însă, în funcţie de land, acestora li se mai adaugă alte câteva.