În urmă cu un secol, pe locul în care este așezată astăzi comuna Vînători din județul Vrancea, românii își apărau patria de cotropitori. Urmele bătăliilor s-au șters, dar au rămas fostele cazemate construite la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX.
Daniel Costache, istoric: „Ele au fost folosite pe timpul celor două Războaie Mondiale, pe timp de pace puteau găzdui pana la 7000 de soldați, întreg acest sistem era deservit de 676 de tunuri, de guri de foc.”
După împroprietărirea cu pământ, mulți dintre oameni au primit și câte o cazemată.
„Cazemata, când m-am născut eu, era aici, este făcută din 1916, a fost linie de front aici cu nemții, cu rușii”, spune un localnic.
„Sunt până la Galați, fiecare grădină are câte o cazemată casă, fiece casă”, completează un altul.
Construcţiile presărate prin toată comuna au fost făcute în aşa fel încât să fie impenetrabile.
„Cazematele care au făcut parte din linia de fortificație Focșani - Nămoloasa - Galați sunt consturite din beton armat și cărămidă. Buncărele au fost făcute în așa fel încât să rezise la orice de tip de atac. Se spune că nici măcar tunurile de la acea vreme nu le puteau distruge”, transmite corespondentul Digi24.
Cum oamenii nu au putut să le dărâme le-au găsit de-a lungul timpului alte întrebuințări.
Ion Cotigă, viceprimarul comunei Vînători: „Pentru pivnițe, pentru căldurile astea care vin peste noi, le folosesc pentru păsări, pentru ce mai au ei pe acolo.”
„O dărâmam dacă era, o rupeam dacă era, dar nu s-a putut e ciment de pe timpuri, dacă dai cu ciocanul, baros în ea, ies scântei”, explică proprietarul unei cazemate.
Deşi mai marii judeţului şi-ar fi dorit un traseu turistic care să includă cazematele, asta nu s-a întâmplat încă, iar construcţiile de acum un secol nu au fost nici măcar încadrate ca monumente istorice.