Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului a primit 29 de sesizări privind participarea copiilor la mitingurile împotriva Guvernului. Există o singură plângere nominală, iar aceasta se referă la Nicuşor Dan, preşedintele USR. Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, spune că aceste cifre i-au fost cerute de jurnalişti. Ea susţine că legea interzice ca părinţii să vină însoţiţi de copii la mitinguri, doar că organizaţiile neguvernamentale o contrazic. Reprezentanţii acestora acuză Protecţia Copilului că participă la jocuri politice, în loc să le vină în ajutor copiilor aflaţi în situaţii disperate. Una dintre cele 29 de sesizări primite de Protecţia Copilului îl vizează pe Nicuşor Dan.
ACTUALIZARE 00.40. Liderul Uniunii Salvaţi România a fost reclamat de un student la Drept, pentru că şi-a adus bebeluşul la manifestaţiile împotriva amnistiei şi graţierii, de luna trecută.
Alexandru Bajdechi, student: „Am considerat că în acel caz domnul deputat Nicuşor Dan şi-a folosit copilul în scopuri politice, adică de a influenţa deciziile Guvernului. Conform legii, Protecţia copilului nu poate ancheta astfel de fapte, competenţa revenind Poliţiei”.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, spune că a cerut Direcţiei pentru Protecţia Copilului să centralizeze acest gen de sesizări, deoarece presa ar fi solicitat acest lucru.
Olguţa Vasilescu: „(rep.: Domnul Ponta a mers la vot cu copiii domniei sale. Consideraţi că i-a expus atunci?) Nu. Da. Haideţi să nu exagerăm... eu ştiu la ce post lucraţi, dar eu zic că totuşi exagerezi. Şi eu am mers cu copilul la vot şi cred că oricare dintre dumnevoastră merge cu copilul la vot. Dar legea spune foarte clar la mitinguri, adică la întruniri cetăţeneşti care au scopul aa... de a.... face ceva către autorităţile naţionale ... nu .. nu se poate”.
Daniela Gheorghe, director executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil: „Articolul la care face referire ANPDCA se referă la imaginea copilului, la folosirea de către părinţi a imaginii în scopul propiu sau pentru a influenţa autoritpţile statului. Doamna ministru nici măcar nu a ştiut să citeze din acest articol”.
Reprezentantul federaţiei ONG-urilor care luptă pentru drepturile copiilor spune că altele ar trebui să fie priorităţile instituţiei din subordinea Ministerului Muncii.
Daniela Gheorghe, director executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil: „De ce nu avem o anchetă referitoare la numărul de copii abuzaţi în familii, la numărul de copii care părăsesc şcoala, care merg iarna prin zăpadă, pe jos, ca să ajungă la şcoală, la cei cu părinţii plecaţi din ţară? Noi nu avem aceste date!”
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție precizează că a primit atât din partea jurnaliştilor, cât și a unor persoane fizice sau organizații, solicitări „privind comunicarea numărului total de sesizări primite ce au vizat oportunitatea implicării copiilor în acțiunile civice desfășurate în spațiul public în ultima perioadă”.
În acest context, conform procedurilor uzuale de colaborare cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, ANPDCA a cerut ieri acestor instituții să îi comunice dacă la nivel local au fost primite sesizări similare.
Până astăzi, 15 februarie, la ora 16.00, la nivelul instituției noastre au fost înregistrate 25 de sesizări, din care 19 sesizări scrise și 6 sesizări telefonice din partea persoanelor fizice.
La nivelul celor 39 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care au răspuns până în prezent au fost înregistrate 4 sesizări.
Astfel, la nivel național a fost înregistrat un număr total de 29 sesizări.
„Reafirmând deplina recunoaștere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricărui cetățean de Constituția României, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție reamintește doar că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții, fie ei și părinți, prin participarea la acțiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept”.
Părinţii care ar putea fi găsiţi vinovaţi că au abuzat de copiii lor riscă amenzi între 500 şi 10.000 de lei. Potrivit Convenţiei de protecţie a drepturilor copilului a UNICEF, document ratificat şi de România încă din 1990, copiii au dreptul să participe la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.