La telecabina din Buşteni, turiştii stau la coadă ca să urce pe munte. Mulţi omit însă poate cel mai importat lucru. Echipamentul. Astfel că la rând sunt mulţi care au înlocuit bocancii cu şlapi şi sandale, pantalonii impermeabili cu blugi, iar pelerinele de ploaie le lipsesc cu desăvârşire din rucsac – dacă îl au şi pe acesta. „Am venit la cineva în vizită aici. Însă, fiind aici, am zis să încercăm şi altecva, de aceea nu suntem cu tot ce trebuie la noi”, încearcă un turist să se scuze.
„Cam dificil, dar oricum se poate urca fără beţe, cu orice încălţăminte, nu e problemă.
Reporter: Cu orice încălţăminte? Vă văd că sunteţi în espadrile.
Exact, merge nu trebuie echipament special", explică, nonşalant, altul.
„Nu vă e teamă că vă accidentaţi, vă împiedicaţi că sunteţi în sandale? La capitolul stabilitate încă sunt bine”, spune unul sigurr pe el.
Chiar dacă înainte de fiecare traseu montan mai dificil turiştii sunt avertizaţi să nu se aventureze dacă nu sunt bine pregătiţi, mulţi se fac că nu văd.
„Cei mai mulţi turişti ignoră astfel de indicatoare prin care sunt avertizaţi că pe munte sunt trasee periculoase, nu se echipează corespunzător şi astfel îşi pun viaţa în pericol atunci când pleacă în drumeţii”, transmite corespondentul Digi24.
Consecinţele nu întârzie să apară. Mulţi turişti se accidentează din cauză că nu au avut echipament de munte şi sună la 112 pentru a fi salvaţi.
„Un echipament de ploaie dacă ne aflăm vara, un echipament puţin mai grosuţ pentru că clima pe platou este mult mai schimbătoare şi mai rece faţă de oraş. Să existe o mică rezervă de apă, o mică trusă medicală. Sunt trasee care pot fi parcurse în adidaşi şi trasee care pot fi parcurse în bocanci cu o talpă specială”, explică Gheorghe Haiduc, şeful Salvamont Buşteni.
Numai în ultima lună, salvamontişii din Buşteni au avut 35 de solicitări, din care aproape jumătate au fost pentru că, din neglijenţă, turiştii s-au accidentat pe traseele montane.