Românii ar fi trebuit să cumpere pâine cu TVA de 9 la sută de la 1 ianuarie. A fost primul termen avansat de autorități pentru reducerea taxei pe valoarea adăugată de la 24 la sută la 9 la sută. De altfel, reducerea TVA la pâine este o promisiune electorală a USL, preluată în programul de guvernare al Cabinetului Ponta.
În ianuarie, însă, autoritățile încă mai discutau despre efectele unei asemenea măsuri asupra bugetului.
„FMI spune că avem un buget, dacă am scădea TVA la 9 la sută nu am mai încasa diferența de 15 procente”, spunea Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în 17 ianuarie, în emisiunea „Imparțial”.
„Dacă ne trezim că punem la pâine și cozonacul e tot pâine, o să avem probleme. De aceea trebuie să discut cu ministrul Agriculturii să-mi aducă o situație exactă, să nu ne trezim că toate sunt pâine în România”, spunea Victor Ponta, premierul României, în 14 ianuarie.
Discuțiile au continuat și în următoarele luni. S-au făcut și calcule la nivelul Ministerului Finanțelor: reducerea TVA la pâine ar duce la pierderi bugetare de 635 de milioane de lei în acest an. Pierderea va fi însă compensată ulterior, pentru că producătorii de pâine vor fi încurajați să plătească toate taxele către stat, susțin autoritățile. Este avansat un nou termen.
„La pâine să facem un test pentru semestrul al doilea”, declara Victor Ponta, în 27 martie.
Nici la 1 iulie, însă, nu s-a redus cota de TVA la pâine. Nici nu ar fi fost posibil. Guvernul avea nevoie de credibilitate în fața FMI, pentru a încheia un nou acord. De altfel, experții FMI sunt în continuare sceptici în legătură cu impactul favorabil al acestei măsuri, dar au acceptat scăderea TVA, de la 1 septembrie.
O prioritate a conservatorului Dan Voiculescu
Reducerea TVA la pâine a mai fost și una dintre prioritățile lui Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, la preluarea ultimului mandat în Senat, de unde a demisionat, a doua oară.
„La preluarea mandatului, mi-am fixat și trei priorități legislative pentru prima sesiune a noului Parlament: TVA redus la alimentele de bază (o măsură pe care am susținut-o constant și care va deveni, în scurt timp, realitate, începând cu diminuarea la 9% a TVA pentru pâine), scria fostul senator în ianuarie, la blogul personal.
Inițiativa este una mai veche, după cum detaliază tot pe blog: „În anul 2006 am depus în Parlament primul proiect de reducere a TVA pentru alimentele de bază. De 5 ani explic diferitelor Guverne, care au condus România, că o asemenea măsura ar asigura atât menţinerea unor preţuri rezonabile pentru alimente, cât şi reducerea economiei subterane. Este o măsură liberală şi socială, pentru care voi continua să mă lupt până când va fi pusă în practică”.