Criteriile Guvernului îngreunează obținerea unui împrumut de către primăriile cu datorii
Primariinu au prea mult timpladispoziție pentru a pregăti dosarele de împrumut cerute de Ministerul de Finanțe. Solicitarea trebuieaprobatăde fiecare consiliu local, iar uniiprimarinici nuştiucâțibanisăceară.
„La31 ianuarie, primăria avea arierate adică datoriimaivechi de 90 de zileladiverşi parteneri în valoare de 30 de milioane de lei. Mâinevafi un instructajladirecţiafinanciarăprivind modulîncare se întocmeşte documentaţia”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Legea esteclară. Primăriile se pot împrumuta cu dobândă depeste5,2% numaidacăratelelatoate creditele pe care le au nu depăşesc o treime din încasarile locale. Practic,suntavantajateoraşelemari, cu venituriconsistente.Alţiprimăriau soluţii lapropunerea Guvernului. Vorsăstingă arieratele în instanţă. În felul acesta,scapăşi de birocraţia delaFinanţe şi nici nuadunădatorii noilabuget.
„Am înregistrat arieratelasfârșitul anului 2012 către două firme abonate peperioadaceluilalt mandatlabugetul local, firme ale căror datorii eu nu le recunosc.Astfel încât eu nu osăplătesc acele facturi, osălecontestămîninstanţăşivedem”, a spus Sorin Munteanu, primar Poșta Cîlnău.
Printre datornicisuntşiprimăriicare nu pot fi împrumutate nu pentrucăar avea încasări mici, ci pentrucăprimesc, anual, alte fonduri delastat.
„Am fost zilele trecutelaMinisterul de Finanţe într-oşedinţăpentru un împrumut. Nu neîncadrăm, pentrucăacest proiect este prin OG 40 pe programele multianuale, dar nu ne-ar fi convenit nici aşa, pentrucăeradobândafoartemare”, a spus Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni.
În aceste condiţii, intenţia Guvernului de a reduce cu două treimi arieratele tuturor primăriilor pânălasfârşiţul anuluipareo misiune dificilă. Iarsumanu este de neglijat:suntîn jur de 840 de milioane de lei. Primăriile cu datorii au fost obligate de Executiv să majoreze taxele locale pentru a numaicerebanidelacentru.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News