„Mobilizarea este interesantă. Sunt oameni care par într-adevăr a vorbi în nume propriu. S-ar putea să vedem în România nașterea unei categorii de atitudine care funcționează în alte state, poate cu o componentă antisistem, cu una mai senzitivă la elemente ca mediul, protecția patrimoniului. E de urmărit acest simț civic. Este singurul pe care l-aș urmări”, a declarat Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale.
„La politicieni situația e între comedie și tragism. Mă gândeam cum ar privi un investitor. Să nu fim nevoiți să vedem ce s-ar întâmpa într-un moment dramatic, cum ar fi un act terorist, în condițiile în care schimbi deciziile, învârți atitudinile. O astfel de atitudine poate vine din faptul că acești oameni au prea multe procente, le-a intrat în cap că pot face orice? Să îți permiți să te contrazici din 5 în 5 minute...”, a adăugat el.
„Nu cred că de manifestație este vorba. Cred că ei nu știu să gestioneze procese economice de mare anvergură sau există interese economice subterane atât de grave încât cei din linia întâi, de fațadă, nu reușesc să stăpânească interesele. Ce fac ei acum nu are niciun precedent. Nu se simt obligați să își explice dinamica atitudinii”, a subliniat Cristian Diaconescu.
„La o curte de arbitraj pagubele ar fi enorme. Însă dincolo de ce s-ar plăti sau nu, ideea să accepți credibilitatea României să se prăbușească printr-o condamnare în condițiile în care nu se respectă un contract e o situație fără precedent”, a adăugat el.
„Dacă și un acord pe gazele de șist va fi adoptat peste noapte, fără discuții, vom ajunge la același deznodământ. Nu cred că în fața unor argumente serioase unii protestatari nu și-ar nuanța atitudinea, par oameni care ascultă argumentele. Nu cred că Guvernul va învăța. În spate sunt interese atât de mari, care se pare că la un moment dat îi contrapun chiar pe partenerii politici, nu se va putea găsi o soluție de compromis”, a spus Cristian Diaconescu.
„Sunt interesat să văd cum evoluează acest spirit. De la indignații din Spania, SUA, Bulgaria, s-a apropiat și de noi o astfel de atitudine. Prea ne obișnuisem că aici sistemul de vot e unul clar, între cerere și oferă”, a subliniat el.
Luni este a noua seară de proteste față de proiectul Roșia Montană.