Crin Antonescu despre raportul MCV: Comisia vorbește în mod exagerat și sub influență partizană

Data publicării:
01022013 20antonescu-47108

Crin Antonescu s-a arătat nemulțumit și de referirile la statutul parlamentarilor care există în raportul MCV, spunând că regimul parlamentarilor din România este mult mai strict decât în alte țări UE.

Președintele liberal a luat apărarea miniștrilor menționați de raport că ar fi acuzați de corupție, arătând că „nu oricine este acuzat de corupție este și corupt”. Greșeala Comisiei, care inițial a spus că sunt trei miniștri în această situație, ca apoi să rectifice că e vorba de doi este „un lucru grav, nu e de joacă”, a spus liderul liberal. El s-a arătat deranjat și de prevederile din raport referitoare la presă.

La finalul comentariilor sale pe marginea raportului, Crin Antonescu a precizat că vorbește în calitate de președinte al Senatului și de parlamentar. „Amânarea sine die și prelungirea acestui Mecanism este un lucru nedrept”, a conchis demnitarul.

Apel: să închidem cât mai repede MCV
Președintele Senatului a făcut apel la Guvern, Parlament, președinte și alte instituții pentru a conveni cât mai repede cu CE ce dorește, ce termene și ce soluții concrete sunt necesare pentru a închide cât mai repede Mecanismul de Cooperare și Verificare, pe care l-a calificat drept „caduc” și „păgubos”, pentru că, potrivit lui Crin Antonescu, a fost stabilit numai pentru primii trei ani de la aderarea României.

El a arătat că prin menținerea monitorizării prin MCV România riscă să rămână o țară cu imagine de neclaritate în privința statului de drept. Nu avem o linie de sosire, când și unde trebuie să ajungem, ce și când trebuie să facem, s-a întrebat Crin Antonescu. Liderul liberal s-a arătat, astfel, nedumerit de prevederile din raport care se referă la apelul către partide pentru un sistem politic mai puțin polarizat.

„Eu cred că preocuparea noastră, a autorităţilor din România - de tot felul: Guvern în primul rând, pentru că e vorba de partenerul oficial al Comisiei Europene; Parlament, pentru că este vorba, de multe ori, şi de legislaţie; preşedinte, unde este cazul, în conformitate cu prevederile constituţionale, şi alte instituţii – este să convenim cât mai rapid și cât mai clar cu Comisia pe acest subiect – ce anume se dorește, care sunt termenele concrete și soluțiile concrete asupra cărora să convenim pentru a închide Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat Crin Antonescu.

În 2010 și președintele voia ridicarea MCV

Și președintele Traian Băsescu declara, în 2010, că este necesară încheierea MCV. La reuniunea diplomației din acel an, președintele Traian Băsescu pleda pentru ieșirea României de sub MCV și le cerea diplomaților români să facă eforturi în acest sens pentru ca MCV să fie ridicat până la sfârșitul anului 2011.

„Dacă se va bloca accesul României justificat de modul cum funcţionează justiţia, probabil că nimeni nu va mai putea susţine accesul României în Schengen până când MCV-ul nu va fi ridicat, deci până când nu vom avea o justiţie performantă", explica ulterior Traian Băsescu într-uninterviu acordat în decembrie 2010.

În vara anului 2010, Comisia Europeană a emis cel mai critic raport pe MCV de până atunci, reproșând României că nu-și respectă angajamentele asumate la aderare.Formularea l-a supărat pe președinte, care avertiza: „Nu vom accepta, cu tot respectul față de CE, formulări care nu reflectă realitatea, de genul 'Romania nu-și respecta angajamentele'!"

Preşedintele a mai susţinut că este o „nedreptate” ca din cauza „incidentului ANI” (legea de funcționare a instituției tocmai fusese anulată - n.r.) CE să nu remarce progresele făcute de România și să arunce o tentă „profund negativă” asupra situației din justiție. „Mi se pare o exagerare și nu suntem pregătiți să o acceptăm", a spus șeful statului după raportul din iulie 2010.

Crin Antonescu: Dezbaterea pentru modificarea Constituției trebuie să aibă suficient timp

Pe de altă parte, președintele PNL a salutat, vineri, recomandările Comisiei referitoare la o dezbatere suficient de consistentă în legătură cu reforma Constituției. Crin Antonescu a spus că este de acord că trebuie să fie o dezbatere largă, să nu fie precipitată, să aibă suficient timp, iar proiectul să se bucure de un „consens larg”.

În urmă cu câteva zile, premierul Victor Ponta reitera la Digi24 că printre obiectivele actualei sesiuni parlamentare, adică până în iunie, se numără definitivarea proiectului de amendare a Constituției, întrucât orice amânare pentru 2014, când va fi an electoral, ar fi inoportună.

Crin Antonescu refuzase, miercuri, imediat după raport, să comenteze documentul Comisiei Europene, cerând răgaz jurnaliștilor pentru a-l citi cu atenție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Jason Statham știe să se distreze. Actorul din „Fast & Furious”, surprins într-un carusel din Winter...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”