"Am votat şi eu. Asta este familia, este un lucru de nediscutat. Asta nu înseamnă în niciun fel, cum înţeleg că pare tentat colegul Cernea, nici homofobie - ăsta e un lucru foarte grav - şi Constituţia României tocmai a extins articolele împotriva discriminării explicit vorbind despre orientarea sexuală - şi nu înseamnă nici o tăiere a vreunui drept. Dar familia e familie, căsătoria e căsătorie şi se face între un bărbat şi o femeie", a spus Antonescu.
El a subliniat că nu se poate confunda această prevedere constituţională cu vreo limitare a drepturilor cetăţenilor, indiferent de orientarea sexuală.
Antonescu a admis că nu era neapărat nevoie ca această situaţie să fie reglementată şi în Constituţie, având în vedere că prevederi explicite în acest sens există în Codul Civil aflat în vigoare.
Codul Civil spune că soţii trebuie să fie de sexe diferite
"Constituţia actuală vorbeşete de familia întemeiată, liber consimţită, între soţi. Codul Civil în vigoare, la rândul lui, spune foarte clar că soţii aceştia trebuie să fie de sexe diferite, când vorbeşte de bărbat şi de femeie. A existat această propunere solicitată, de clarificare în sensul acesta, la nivelul Constituţiei, şi de Biserica Ortodoxă Română, iar propunerea de a introduce ce avem în Codul Civil şi în Constituţie a întrunit o largă majoritate", a adăugat Antonescu.
Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.
Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie, care are conţinutul "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor" devine: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".
Deputatul Remus Cernea critică votul comisiei
Votul dat de Comisia de revizuire a Constituţiei pe această temă a fost criticat de deputatul Remus Cernea, care consideră că România a ieşit astfel din rândul țărilor cu democrații respectabile, sau consolidate.
„Este clar un pas înapoi. O Constituție trebuie să consfințească și să garanteze drepturile tuturor cetățenilor, fără niciun fel de discriminări. Votul de astăzi este unul care scoate România din rândul țărilor cu democrații respectabile, sau consolidate. Modelele pe care ar trebui să le avem sunt țările care deja au reglementat acest domeniu, în Europa sunt 16 care au recunoscut fie parteneriatul civil, fie căsătoriile între persoane de același sex. Faptul că România ține morțis să pună în Constituție o astfel de prevedere este de fapt o formă de dictatură a majorității. E un lucru pe care eu îl critic și sper să fie anulat de votul plenului”, a spus Remus Cernea, la Digi24.