„Când mă duc la școală, când îmi fac temele și când mă duc la copii”, a răspuns Daniel, întrebat ce îl face fericit.
4.000 de copii români au răspuns întrebărilor despre lucrurile care-i fac fericiţi. Bucuriile multora dintre ei vin din lucruri mărunte, poate tocmai pentru că duc o viaţă grea.
Adriana Cotea, mama lui Daniel: Se scoală de dimineață, mănâncă, se duce, dă și el la pui, mai dă la porci. Mă ajută și la mâncare, mai curăță și el la morcovi, cartofi.
Un sociolog orădean, care a participat la realizarea studiului, spune că, pentru cei mici, fericirea este uşor de atins.
Sergiu Bălțătescu, profesor de sociologie la Universitatea din Oradea: La vârste mici ceea ce te face fericit se poate exprima în câteva cuvinte: o familie bună și iubitoare și joaca, multă joacă. Nu există o legătură, o asociere între bogăția unei țări exprimată prin PIB și fericirea copiilor, copiii români sunt cei mai fericiți la vârste mici, dar adulții români sunt printre cei mai nefericiți.
Nivelul fericirii copiilor români
95% fericiţi şi încrezători
93% merg bucuroşi la şcoală
57% fac sport
40% citesc de plăcere
Cifrele arată că 93% dintre copiii români incluşi în studiu spun că sunt fericiţi când merg la școală, 57%, atunci când fac sport, iar 40% când citesc. Statisticile oficiale arată că numărul copiilor afectaţi de sărăcie şi al celor care abandonează şcoala este în creştere.
Oana Şerban, director de comunicare World Vision România: Practic tot ce vedem, tot ce ni se pare grav la oraș este mult mai serios la țară. Acolo locuiesc aproape jumătate din copiii României și riscul de sărăcie este de șase ori mai mare. Școala este o mare problemă în mediul rural din diverse motive, odată pentru că copiii ajung greu la școală. 1 din 8 copii se culcă flămând, 1 din 5 copii muncește înainte sau după școală și 1 din 8 copii ajunge să absenteze din acest motiv.
Astfel, când cresc, universul lor se dovedeşte limitat şi sărac, iar în clasamentul fericirii adulţii români se află pe ultimul loc.