Contractul cu grecii de la Intralot, pe care toți managerii companiei și miniștrii Finanțelor din ultimii opt ani au vrut să-l rezilieze, dar n-au putut, este prelungit benevol de actualul director al Loteriei, Adrian Mișu Manolache.
Contractul a expirat în decembrie 2013, dar directorul Adrian Mișu Manolache nu a vrut sa organizeze licitație, ci a preferat sa încheie acte adiționale cu același grup de firme. Fosta directoare a Loteriei, Liliana Mincă, susține că actele adiționale încheiate de actualul manager nu respectă legea achizițiilor publice.
„Faptul că se încheie astfel de acte adiționale, fără respectarea Ordonanței de Urgență 34, care reglementează achizițiile publice din România, e clar că aceste acte adiționale care nu sunt recunoscute de Ordonanța 34 vor fi lovite de nulitate”, a declarat Liliana Mincă, fostă șefă a Loteriei Române.
Contractul iniţial spune că Loteria cumpără echipament de la firma grecească şi îl plăteşte cu procent din încasările totale. În decembrie 2013, echipamentul a intrat în posesia loteriei iar din ianuarie 2014, prin acte adiţionale, grecii oferă doar asistenţă tehnică, dar primesc aproape acelaşi procent din încasări.
„Actele adiționale vor fi lovite de nulitate, întrucât obiectul contractului, lăsăm la o parte că nu se respectă OUG 34, dar nici obiectul contractului nu mai este același. Atâta timp cât transferul de echipamente și tehnologie s-a făcut când s-a făcut la încheierea contractului”, a adăugat Liliana Mincă.
Liderul sindical Călin Orlando Cociș afirmă şi el că actele adiționale încheiate recent sunt în defavoarea statului român.
Discuție reporter Digi24-Orlando Cociș, lider sindical în cadrul Loteriei:
„-În concluzie, faptul că partea grecească încasează 7,5% din totalul încasărilor reprezintă mai mult decât câștigă Loteria din această afacere?
-Cu siguranță. Suntem cu aparatura noastră, cu softurile noastre.”
Directorul Loteriei Naționale, Adrian Mișu Manolache, și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, au fost contactați de Digi24, dar au refuzat să ne ofere un punct de vedere.
Înființată în 1906 de Regele Carol I cu scopul de a aduna bani de la populație pentru acțiuni caritabile, Loteria Română a fost din 1990 încoace o sursă de bani pentru oameni de afaceri influenți, politicieni și agenți secreți ai unor servicii străine. Contractele păguboase încheiate de-a lungul timpului de cei care s-au perindat pe la conducerea companiei au prejudiciat statul cu peste un miliard de euro.