Construcțiile de pe malul lacului Snagov sunt un adevărat pericol pentru cele 171 de speciile protejate care trăiesc acolo. Reprezentanții administrației ariei protejate spun că în ultimii ani zonele de stuf au început să dispară sub beton. Iar oficialii primăriei recunosc faptul că o parte din construcții sunt ridicate fără documente legale.
Dan Trifu, activist de mediu: „Primăria Snagov ne-a răspuns prin adresa din 2 iulie 2015 în care ne spune clar că mai multe locații de pe malul lacului Snagov nu dețin documentație urbanistică.”
Iar primarul Snagovului, Marian Oancea, spune că „S-au făcut controale legate de aceste construcții, am tot făcut adrese să intre în legalitate, să scoată certificate de urbanism și implicit autorizații de construcție, dar nu au răspuns la solicitările noastre. Au fost acționați în instanță.”
Construcţiile ilegale la care se referă oficialii Primăriei Snagov au fost ridicate între 1995 şi 2010. Aproximativ trei mii de metri pătraţi de pădure ar fi fost defrişată pentru ridicarea celor cinci terase şi trei vile. Printre ele se află şi terasele de pe debarcaderele cărora au plecat cele două ambarcaţiuni implicate în accidentul de la jumătatea lunii iunie, în care un om a murit şi alţi patru au fost răniţi.
În replică, proprietarii vizaţi spun că au toate documentele în regulă, iar problemele ar fi la primărie şi nu la ei. Proprietarul unei terase din Snagov declară, la rândul lui: „În 2004, dintr-o greşeală a unor din ăştia care fac documente în birou, când s-a făcut PUG-ul Snagovului s-a greşit. S-a băgat această zonă ca şi cum ar fi fost pădure, din alte interese.”
Custodele ariei protejate, dar și activiștii spun că îi vor acționa și ei în instanță pe proprietari și vor cere demolarea construcțiilor ilegale.