Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că nu înţelege de ce au fost trimise Preşedinţiei şi Parchetului propunerile de modificare a statului parlamentarilor. Întrebat despre trimiterea la preşedintele ţării, la Parchet şi la ANI pentru punct de vedere a propunerilor de modificare a Statului deputaţilor şi senatorilor, liderul PNL a spus: „Cred că în legătură cu ANI poate să existe o logică, pentru că ANI, vizând aspecte prin statutul său ca instituţie (...), ar avea un cuvânt de spus. Ce ar avea de spus - şi în ce calitate - preşedintele României sau Parchetul nu pot să înţeleg şi probabil că lămuririle trebuiesc căutate în altă parte”.
Întrebat dacă a fost informat despre intenţia de trimitere a proiectului la Preşedinţie, Antonescu a răspuns: „Nu, eu nu am avut o asemenea intenţie, nu a avut nimeni din conducerea Senatului, din Biroul Permanent, de a propune aşa ceva, aud de la dumneavoastră pentru prima dată. Sigur, aici poţi cere părerea oricui pe care-l consideri înţelept, dar instituţional, nici preşedintele, şi cu atât mai puţin Parchetul, nu cred că au vreo competenţă sau vreo calitate în acest lucru”.
La rândul său, întrebat despre demersul lui Valeriu Zgonea, Puiu Haşotti, liderul senatorilor PNL, a comentat ironic: „De ce n-am trimis şi la Institutul Meteorologic?! Ce legătură au cele patru instituţii: Preşedinţia, Guvernul, Parchetul şi ANI cu statutul parlamentarilor?! Parcă până acum clamam cu toată forţa că Parlamentul este cea mai importantă instituţie şi că noi facem legi pentru alţii, nu alţii pentru noi şi acum ce facem? Înseamnă că se justifică şi atitudinea preşedintelui Traian Băsescu faţă de Parlament şi parlamentari”, a conchis Hașotti.
Secretarul Camerei Deputaților, UNPR-istul Eugen Nicolicea, a precizat ulterior că ziariștii au înteles greșit de la Valeriu Zgonea și că, de fapt, statutul NU a fost trimis la ANI, Guvern și Parchet și Cotroceni. Totuși, el a găsit unele justificări: „Statutul e o lege...în cadrul promulgării, președintele are un rol esențial. Mai are și dreptul de a sesiza și CCR și a întâmpina niște obiecții care duc la niște întârzieri...e bine să îl informăm, pentru a realiza eventualele obiecții, pe care să ni le transmită anterior promulgării ca să intrăm cu legea în vigoare cât mai rapid”, a explicat Nicolicea.
Președinția a precizat, la rândul său, că nu a primit spre consultare niciun proiect privind modificarea statului parlamentari și a subliniat că o măsură de consolidare a imunității senatorilor și deputaților în fața legii ar fi o eroare.