„Am decis să îmi dau demisia din această funcţie, pentru că deja comisiile din Senat hotărâseră revocarea mea. Eu am crezut că vom fi audiaţi, dar am înţeles că acest lucru nu se mai întâmplă. Domnul Marga îşi depusese şi el demisia. Mă aşteptam la nişte acuzaţii precise, la care pot să răspund fiind audiat”, a spus Horia Gârbea, citat de Mediafax.
Și președintele ICR, Andrei Marga, și-a anunțat luni demisia de la conducerea institutului.
Anterior, comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat ceruseră revocarea lui Andrei Marga din funcţie, precum şi a vicepreşedinţilor ICR Horia Gârbea şi Vladimir Simon.
„Am constatat că, pentru prima dată, o instituţie aflată în subordinea Senatului nu a respectat legea (...) În consecinţă, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situaţii, conducerea operativă a Institutului Cultural Român, respectiv preşedintele ICR, Andrei Marga, şi cei doi vicepreşedinţi (Horia Gârbea şi Vladimir Simon, n.r.) să fie demişi”, a declarat preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin.
Acesta a declarat, luni, la finalul şedinţei, că Institutul Cultural Român nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege.
Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului.
Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august 2012, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.
Citiți și
Cum își motivează A. Marga demisia de la ICR
SCANDAL LA ICR. Directorii demişi de la Madrid şi Istanbul, în război cu Andrei Marga