Documentul de lucru aminteşte că modificările aduse de către Parlament la Codul Penal, în decembrie 2013, au arătat că principiile şi obiectivele reformei sunt departe de a fi îndeplinite. Nu de aceeaşi părere este deputatul PSD Eugen Nicolicea.
„Constat o îmbunătățire față de anul trecut, o îmbunătățire, o distanță de la cer la pământ. Data trecută, Parlamentului îi erau imputate 24 de puncte. De la 24 de puncte de critică la Parlament sunt mult mai puține... câte? Nu sunt mai mult de 6”, a spus parlamentarul.
Numirile la vârful parchetelor au fost de asemenea analizate. Procedura a fost caracterizată drept una lipsită de transparenţă, care în esenţă s-a redus la o alegere de natură politică. Vicepremierul Liviu Dragnea preferă să vadă, însă, doar lucrurile pozitive din raport.
„Eu cred că sunt și laude și critici și până la urmă se spune că instituțiie statului de drept funcționează, ceea ce este important și că direcția este una bună”, a spus Liviu Dragnea.
Comisia Europeană are şi câteva recomandări pentru instituţiile din România. Printre acestea, introducerea în Codul de conduită a obligaţiei parlamentarilor de a respecta deciziile judecătoreşti, recomandare care este reluată şi atunci când vine vorba de revizuirea Constituţiei.
„Având în vedere că este de aşteptat ca dezbaterile despre Constituţie să continue anul acesta, va fi important ca CSM să aibă oportunitatea de a-şi spune părerea despre tot ceea ce ţine de sistemul judiciar. În particular, va fi nevoie de excluderea schimbărilor care dau posibilitatea politicienilor să influenţeze conducerea sistemului judiciar sau să pună la încercare independenţa sau autoritatea justiţiei," se arată în Proiectul Raportului Comisiei Europene.
Curtea Constituţională este instituţia care primeşte bile albe în evaluarea Comisiei Europene. CCR este privită drept un actor important în apărarea principiilor statului de drept.