„De astăzi, cetățenii bulgari și români își pot exercita deplin dreptul de a lucra în toate statele UE fără un permis de muncă. De fapt, bulgarii și românii puteau deja să lucreze liber, fără restricții, în 19 state și s-au bucurat de dreptul de a călători și a sta în toate statele membre, de când s-au alăturat UE, în 2007. Ca rezultat, sunt peste 3 milioane de persoane din Bulgaria și România care locuiesc în alte state membre și este puțin probabil că se va înregistra un aflux după ridicarea restricțiilor”, a subliniat într-un comunicat comisarul european al muncii, Laszlo Andor.
„Încheierea restricțiilor pentru cetățenii bulgari și români vine într-un moment în care șomajul este mare și se fac reduceri bugetare în multe state europene. În vremuri grele, cetățenii UE mobili sunt mult prea des o țintă facilă, uneori se spune despre ei că iau slujbele de la localnici sau, din contră, că nu lucrează și abuzează de beneficiile sociale. De fapt, studiile au arătat constant beneficiile liberei circulații a muncitorilor pentru economiile țărilor-gazdă”, a explicat comisarul.
„Comisia recunoaște că pot fi probleme la nivel local create de un aflux brusc de persoane din alte state UE într-un anumit oraș sau o regiune. De exemplu, se pot exercita presiuni asupra educației, domeniului locuințelor și serviciilor sociale. Soluția este să se rezolve problemele precise - nu să se impună bariere pentru aceste persoane. Statele membre pot folosi Fondul Social European (peste 10 miliarde de euro anual) pentru a face față unora dintre aceste probleme locale. De la 1 ianuarie, fiecare stat membru ar trebui să cheltuiască cel puțin 20% din fondurile acesta pentru promovarea incluziunii sociale și pentru combaterea sărăciei”, recomandă textul.
„Este esențial ca statele membre să consolideze legislațiile naționale, mai aes prin inspectorii muncii, pentru a împiedica discriminarea sau exploatarea persoanelor din alte state UE. De exemplu, trebuie să se asigure că regulile legate de salariul minim sunt aplicate și că lucrătorii din alte state UE nu acționează pe piața neagră”.
„Facilitarea liberei circulații poate avea un rol în combaterea șomajului și în a se diminua diferențele dintre diverse state UE”, se mai spune în comunicat.
Astăzi expiră restricţiile pe piaţa muncii pe care nouă state ale Uniunii Europene le-au impus cetăţenilor români şi bulgari.
Astfel, românii şi bulgarii îşi pot cauta de muncă, fără niciun fel de problemă, în Marea Britanie, Austria, Franţa, Olanda, Spania, Belgia, Germania, Luxemburg şi Malta. Presa britanică a continuat şi astăzi publicarea unor articole prin care se atrage atenţia că sute de mii de oameni din afara Uniunii Europene îşi vor cauta o slujba în Regatul Unit.
Potrivit Daily Telegraph, România şi Bulgaria acordă cu multă uşurinţă paşapoarte cetaţenilor unor state care nu fac parte din Uniunea Europeană, cum ar fi Republica Moldova, Macedonia sau Serbia, iar aceştia se folosesc de documente pentru a călători în spaţiul european fără vize, pentru a se angaja.
În această dimineaţă, la ora 7:40, pe aeroportul Luton, de lângă Londra, aterizează primul avion venit de la Bucureşti după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii. Parlamentarul britanic Keith Vaz a promis ca îi va număra, pe aeroport, pe românii şi bulgarii care sosesc în Regatul Unit pe 1 ianuarie 2014.