Ministrul Culturii a scris, vineri, pe Facebook, că nu își va înainta demisia înaintea sărbătorilor de Paști. Vlad Alexandrescu a precizat că a luat această decizie deoarece se teme că reforma pe care a început-o este în pericol. În replică, artiștii de la Operă contestă orice spirit reformist al actualului ministru.
Iată comunicatul transmis de colectivul Operei Naționale Române:
„Colectivul Operei Naționale București își exprimă surprinderea și profunda îngrijorare cu privire la ultima declarație a dlui Vlad Alexandrescu, pe care o considerăm nefondată.
Precizăm, pe această cale, că dl. Vlad Alexandrescu nu a inițiat niciun fel de reformă, niciun fel de tendință înnoitoare pentru Opera Națională București în tot timpul mandatului său ca Ministru al Culturii.
Singura sa acțiune înnoitoare asupra instituției noastre a fost schimbarea dlui George Călin cu Maeștrii Tiberiu Soare și Vlad Conta.
Precizăm că dl. George Călin este un vechi colaborator al fostei echipe de conducere a lui Răzvan-Ioan Dincă, actualmente aflată în proces penal. Iar sub interimatul dlui George Călin s-au descoperit ilegalități constatate în Raportul Curții de Conturi.
De asemenea, precizăm că dl. George Călin, ca și fosta echipă de conducere a lui Răzvan-Ioan Dincă, nu are nicio pregătire de specialitate în domeniul operei. De aceea, numirea la conducerea Operei Naționale București a doi maeștri muzicieni de valoare internațională, oameni onești și de bună-credință, a fost salutată cu entuziasm de colectivul nostru!
Însă, revenirea la vechea conducere, prin repunerea în funcție a dlui George Călin, sub presiunea cuplului Cojocaru-Kobborg, fapt recunoscut public de dl. Vlad Alexandrescu, a însemnat, în fapt, revenirea la sistemul și politica practicate de vechea echipă a lui Răzvan-Ioan Dincă, acum aflată în proces penal, precum și de vechii miniștri ai culturii, Daniel Barbu sau Gigel Știrbu, care au adus și susținut la conducere această echipă.
Considerăm nefondate gravele acuzații de xenofobie și naționalism aduse colectivului Operei Naționale București, artiști și oameni de specialitate în meserii de scenă, care au urmat, printre altele, cursuri de perfecționare la celebra Accademia alla Scala! Mai ales, după ce am declarat în presă, prin comunicat oficial, că ne distanțăm ferm de strigătele considerate xenofobe și care au aparținut unei singure persoane, de gen masculin.
Precizăm, încă o dată, faptul că protestele noastre spontane nu sunt de natură sindicală, ci o manifestare de neputință și dezaprobare față de renumirea la conducerea Operei Naționale București a dlui George Călin!
Considerăm o amenințare la dreptul constituțional la muncă, la dreptul constituțional la cultură și la dreptul la manifestare civică, declarația intenției de a închide Opera Națională București!
Pentru toate acestea, ne alăturăm punctului de vedere al Maestrului Ion Caramitru, care îi impută dlui Vlad Alexandrescu „comportamentul discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor instituţii de cultură, situaţia conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o şi întreţinut-o la Opera Naţională din Bucureşti”.
Susținem afirmația Maestrului Caramitru la adresa dlui Vlad Alexandrescu: „Prin tot ceea ce faceţi, în legătură cu managerii instituţiilor publice de cultură din subordinea ministerului, este evident că nu vreţi să reformaţi, ci să demolaţi!”
În concluzie, îi cerem dlui Vlad Alexandrescu să se țină de cuvânt cu privire la hotărârea de a-și da demisia din funcția de Ministru al Culturii.
Cultura României are nevoie de un ministru care să înțeleagă problemele artiștilor, să nu-i acuze pe nedrept, să colaboreze cu ei, să nu se situeze contra lor, să nu cedeze presiunilor.
Iar, pentru înfăptuirea unei reforme reale în Operă, situată pe baze legale, să apeleze la adevărații specialiști, practicanți în domeniu”.
Citiți și: