Tragedia din 30 octombrie a generat un val de solidaritate internaţională. Dincolo de ajutorul concret pe care numeroase state l-au acordat României când au preluat răniţi sau când şi-au trimis experţii să îi ajute pe medicii români, a mai existat un ajutor, simbolic. Este vorba despre ambasadorii sau şefii de state şi de guvern care s-au recules la ceea ce a devenit altarul Colectiv.
Primul lider străin ce a făcut acest gest a fost preşedintele Poloniei, Andrei Duda, la scurt timp după producerea tragediei. Liderul de la Varşovia a depus o lumânare în marea de lumini aprinse în faţa clubului înainte de a participa la minisummitul NATO organizat la Bucureşti.
Prezent la Bucureşti pentru o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la modificarea Tratatului Uniunii Europene, premierul britanic David Cameron a dorit la rândul lui să-şi aducă omagiile victimelor de la Colectiv. Liderul executivului britanic a depus o coroană cu flori în faţa clubului, s-a recules câteva momente şi a aprins o lumânare.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti s-a folosit de pretextul Zilei Internaţionale a Luptei împotriva Corupţiei pentru a le aminti românilor de ce au ieşit în stradă după Colectiv.
Aflat lângă el, colegul american a subliniat şi el cât de importantă este pentru România lupta împotriva corupţiei.
„În urma tragediei teribile care a avut loc în Bucureşti, pe 30 octombrie, mii de români au ieşit în stradă cu mesajul: Corupţia ucide! Ei nu protestau împotriva unui singur act de corupţie, ci împotriva unei culturi a impunităţii care, în cuvintele preşedintelui Iohannis, a funcţionat pe principiul: lasă că merge şi aşa. Dar nu merge şi aşa. Cu toţii trebuie să contribuim la eliminarea corupţiei din societăţile noastre”, spune Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
„România are legi adoptate prin care autorităţile judiciare au posibiltatea să sechestreze bunurile furate din resursele publice de către diverse persoane. Managementul acelor bunuri nu este, însă, atât de eficient. Este speranţa noastră că înfiinţarea unei noi agenţii va da posibilitatea ca persoanele condamnate pentru corupţie să nu se mai bucure de ce au furat după ce ies din închisoare”, spune și Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti.