Vicepremierul Liviu Dragnea a anunțat că deebitul maxim al Dunării este prognozat să ajungă la 13.500 de metri cubi pe secundă în următoarele două zile și că acest lucru înseammă că digurile nu vor fi depășite.
„Deocamdată nu se pune problema să evacuăm locuințe sau localități”, a spus vicepremierul.
El a precizat că, deși nu există riscul ca apele Dunării să depășească digurile de protecție, există totuși un risc de eroziune a acestora, deoarece nivelul fluviului va rămâne ridicat timp de câteva săptămâni, ceea ce pune presiune asupra digurilor.
„Suntem pregătiți cu peste un milion de saci de nisip, cu toate forțele și mijloacele necesare”, a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul a adăugat că și județele limitrofe celor prin care trece Dunărea vor fi pregătite, în caz de necesitate.
Liviu Dragnea a precizat că singura zonă în care s-au înregistrat până acum eroziuni este la Bentu, unde se lucrează pentru consolidarea digului.
Codul portocaliu este valabil pentru sectorul Porţile de Fier-Zimnicea și este în vigoare până pe 26 mai. De asemenea, sectorul din aval de Zimnicea este sub cod galben de inundații.
La Calafat, Bechet, Corabia și Turnu Măgurele nivelul Dunării a depășit deja cota de inundații, spun hidrologii. De altfel, un drum județean care face legătura între Calafat și o localitate învecinată a fost deja inundat.
Debitele la intrarea Dunării în țară, la Baziaș, sunt deja crescute. Meteorologii și hidrologii avertizează că la mijlocul săptămânii viitoare debitul Dunării va ajunge la 13.000 de metri cubi pe secundă, de peste două ori mai mari decât în mod normal.
Avertizările au loc în condițiile în care în Serbia și Bosnia-Herțegovina au loc cele mai grave inundații din ultimii 120 de ani, soldate cu 30 de morți și zeci de mii de persoane evacuate.
Liviu Dragnea a spus că mâine dimineață va discuta cu premierul Ponta despre trimiterea de ajutoare pentru aceste țări și a precizat că va fi vorba doar de alimente, apă, pături, medicamente sau alte produse necesare, dar nu și utilaje, deoarece acestea vor fi păstrate pentru a proteja zonele din România, în caz de nevoie.