ACTUALIZARE 15.15: Codul galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină a fost prelungit până miercuri, la ora 23.00.
Pe parcursul zilei de marţi, până în dimineaţa zilei de miercuri, se va semnala instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş şi în cea mai mare parte a Munteniei şI Moldovei, precum şi în zona de munte. În aceste regiuni vor fi semnalate averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă pot depăşi local 25 l/mp şi izolat 60 ... 70 l/mp.
Până la ora 16, marţi, este în vigoare şi un cod galben hidrologic de inundaţii pentru 14 judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, nordul Moldovei şi al Munteniei. Meteorologii anunţă că vremea se va îndrepta spre sfârşitul săptămânii, când ploile se vor opri, iar temperaturile vor creşte.
Probleme mai grave se întâmplă în toată Europa Centrală: Budapesta a scăpat la limită de viitură, unde nivelul Dunării a atins aproape nouă metri şi a fost pe punctul să treacă de digurile ridicate în grabă de autorităţi. Numeroase şosele şi căi ferate sunt acoperite de ape, motiv pentru care trenurile de pe ruta Bucureşti - Viena au fost deviate spre Bratislava.
Viitură în comuna Borod, Bihor
20 de gospodării au fost inundate şi o importantă porţiune de drum naţional a fost acoperită de ape în comuna Borod din judeţul Bihor. O viitură a înecat culturile, dar şi animalele din curţile oamenilor.
Apa a acoperit şi Drumul Naţional 1, care leagă Oradea de Cluj, pe o porţiune de 500 de metri, circulaţia fiind îngreunată mai bine de cinci ore. Două echipaje de poliţie au intervenit pentru a fluidiza traficul.
Inundaţiile din comuna Borod ar fi putut fi prevenite, crede edilul localităţii, Sorin Sarca: „Trebuie insistat înapoi la oameni pentru ceea ce înseamnă curăţatul şanţurilor, dar şi la drumurile naţionale care administrează acest curs de apă, pentru că asta era şi în atribuţiunea drumurilor naţionale sau, după caz, şi a drumurilor judeţene.