Până la începutul lunii noiembrie Biroul de avizare-autorizare al ISU Arad primea 15 dosare pe săptămână, însă acum acest număr de cereri este atins într-o singură zi. În urma mai multor controale, Primăria a somat peste 400 de societăţi să obţină autorizaţie de la pompieri.
- Cam multe (hârtii – n.r.), sunt cam... chiar foarte multe după părerea mea dar, asta este!
„În condiţiile în care aceste autorizaţii nu vor fi depuse, există posibilitatea ca să nu se mai acorde autorizaţia de funcţionare”, declară Corina Drăghici, purtător de cuvânt Primăria Arad.
În cazul evaluatorilor de risc, volumul de muncă a crescut şi mai mult. De la aproximativ 20-30 de dosare pe an, acum numărul cererilor a depăşit aceste cifre în doar două săptămâni.
De exemplu, Laurenţiu Stoian, evaluator al riscurilor de incendiu, spune că ar putea să evalueze maximum trei dosare pe lună.
Sute de solicitări au fost depuse și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș.
- Să obțin autorizație pentru ISU. După 15 ani de funcționare acum s-au trezit să... și ne-au dat și amendă și nu ne-au zis ce să facem. Amenda a fost de 150 de milioane (lei vechi – n.r.).
„Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș a primit un număr de aproximativ 300 de solicitări de la operatori economici sau persoane fizice pentru soluționarea unor probleme legate de avizarea și sau autorizarea privind securitatea la incendiu”, declară Mugurel Ioja, reprezentant ISU Timiș.
Pentru a obține o expertiză tehnică în cel mai scurt timp, proprietarii localurilor nu pot decât să apeleze la specialiști din alte județe.