Comisia de lucru care a studiat teza de doctorat a lui Victor Ponta „a analizat că teza de doctorat nu respectă standardele cercetării științifice și propune retragerea titlului de doctor în drept”, se arată în raportul acesteia.
Consiliul a luat în discuție această recomandare și, din 35 de membri prezenți, 34 au votat pentru. A mai existat și o abținere, a spus Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU.
Victor Ponta are la dispoziție 10 zile pentru a contesta decizia.
Decizia finală privind retragerea titlului de doctor aparține Ministerului Educației.
Dacă Victor Ponta depune contestaţie, reanalizarea cazului ar putea dura între 30 şi 45 de zile. Dacă nu va depune contestaţie, atunci CNATDCU va trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titul de doctor în drept.
În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare", amintește News.ro.
Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat.
Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.
În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.