Miercuri, când se vor număra voturile celor 47 de membri ai Consiliului General al CNATDCU, se va afla cum s-au pronunțat aceștia asupra referatului unei comisii de specialitate care a analizat în ultimele zile contestația lui Ponta și a păstrat verdictul – teza fostului premier reprezintă un plagiat, iar contestația trebuie respinsă, după cum au declarat, pentru Digi24.ro, surse convergente din mediul academic.
În cazul în care contestația înaintată de Ponta va fi respinsă, ministrul Educației, Mircea Dumitru, îi va retrage, potrivit declarațiilor sale publice, titlul de doctor în științe juridice obținut de Ponta în 2002.
Procedura arată că, dacă membrii Consiliului General al CNATDCU vor admite contestația fostului premier, atunci lucrarea sa, ''Curtea penală internațională'', va fi reanalizată de o comisie de specialitate, formată din juriști, care vor avea la dispoziție 45 de zile pentru re-evaluare.
Ponta a anunțat, pe facebook, încă din momentul în care a formulat contestația, săptămâna trecută, că se va adresa și instanțelor pentru a schimba verdictul CNATDCU.
La 1 iulie, când CNATDCU a anunțat oficial plagiatul, președintelui Consiliului, academicianul Viorel Barbu, a declarat că experții comisiei de specialitate au constatat că există în lucrarea de doctorat "calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind "plagiat". Votul deciziei finale în privința plagiatului lui Victor Ponta a fost cu niciun vot împotrivă și o singură abținere, 34 votând pentru.
Victor Ponta a obținut titlul de doctor în științe juridice în 2002, lucrarea fiindu-i coordonată de premierul de la acea vreme, Adrian Năstase. În baza unei astfel de titulaturi academice, Victor Ponta a practicat avocatura, fiind primit în Baroul București fără examen de dmitere. De asemenea, titlul de doctor i-a oferit dreptul de a preda la Universitatea româno-americană și de a încasa o indemnizație la salariu.