Ce se întâmplă cu patrimoniul sindical? E o întrebare la care parlamentarii n-au reuşit să răspundă încă. Deputații din Comisia Juridică au amânat dezbaterea unui proiect, vechi de șapte ani, referitor la gestionarea patrimoniului. Sindicaliştii vor să recâștige, în instanţă, clădirile deținute înainte de 1989.
Deputații juriști ar fi trebuit să dezbată înființarea unei noi structuri: Uniunea Națională pentru Preluarea Patrimoniului Sindical. Același proiect prevede și crearea unei comisii subordonate Guvernului, care să se ocupe de restituirea clădirilor. Sindicaliştii susţin, însă, că rezolvarea nu e în mâinile parlamentarilor.
„Patrimoniul, conform tuturor documentelor, a fost şi este al nostru. Îmi iei dreptul meu să-l împarţi cu restul? Lăsaţi-ne pe noi în instanţă să ne rezolvăm problema. O astfel de lege şterge fraudele din spate”, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Uniunii Generale a Sindicatelor din România.
„În acest moment Uniunea Generală a Sindicatelor din România mai deţine doar această clădire din centrul capitalei. Tot aici mai funcţionează şi un teatru şi un restaurant în spaţii închiriate de o firmă privată. UGSR susţine însă că ar trebui să mai deţină zeci de imobile care au fost înstrăinate din anii 90 încoace”, relatează Arina Delcea, reporter Digi24.
UGSR voia să-i convingă pe aleși să renunțe la inițiativa legislativă. Numai că, în loc de dezbateri în plenul comisiei, sindicaliștii au avut parte de discuții informale cu parlamentarii.
Reprezentant sindical: Cineva, printr-o lege, făcând presiuni, încearcă să deposedeze o persoană juridică care trăieşte, să îi facă succesiunea. Noi trăim, domnule, e proprietatea noastră, conform statului român.
Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisie Juridice a Camerei Deputaţilor: S-ar putea să nu mă ocup eu că mi-e frică ce e acolo. Sunt civilist si privesc problemele altfel.
Reprezentant sindical: Îi e frică de Dumnezeu.
Ciprian Nica: Am frică de Dumnezeu. Privesc în spiritul legii.
Aleşii preferă să lase responsabilitatea în sarcina Parlamentului care se va instala la finalul anului.
„Tot timpul vin oamenii şi ne spun: "Hai s-o facem! Hai s-o facem!" Sunt presiuni. Am văzut presiunile.”, spune Ciprian Nica.
Legea prin care se gestionează patrimoniul sindicatelor a fost iniţiată în 2009, de 20 de parlamentari, printre care Mircea Geoană. Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Proiectul a fost respins de Senat în acelaşi an, iar de atunci aşteaptă să fie dezbătut în Camera Deputaţilor.