Scannerul explorează faţadele milimetru cu milimetru şi redă exact grosimea şi adâncimea ornamentelor. Datele colectate sunt apoi trimise arhitecţilor.
„Relevăm această faţadă de 20 de minute, vom mai lucra încă 20 de minute şi vom avea copia ei. O echipă de arhitecţi ar fi lucrat probabil câteva săptămâni”, spune Marian Rădoi, directorul firmei care scanează clădirile.
„Scurtează extraordinar de mult munca de teren, adică se pune aparatul, ăsta vede 360 de grade pe orizontală şi practic şi pe verticală în afară de porţiunea care este sub el şi care nu ne interesează, şi apoi totul se face în atelier”, explică Ernest Pafka, arhitect.
„E ca un calculator care nu poate niciodată să concureze cu un om de ştiinţă dar face operaţiile foarte, foarte rapid”, spune și Sergiu Nistor - preşedintele ICOMOS România.
Primul monument scanat din Oradea este Palatul Moskovits, o clădire construită în 1905, care are acum nevoie urgentă de reparaţii.
O scanare în format 3D a clădirii costă în mod normal doi euro pe metru pătrat. Dacă arhitecţii vor fi mulţumiţi, administraţia orădeană va apela la această tehnologie pentru a copia faţadele altor opt monumente istorice care au nevoie urgentă de reparaţii.