Una dintre cele mai spectaculoase șosele din țară, Transalpina, a fost redeschisă. Zăpada a fost în mare parte curățată, dar mai sunt unele zone cu omăt pe marginea drumului. În aceste condiții, drumarii au instituit reguli speciale: se merge cu cel mult 30 de km pe oră și numai în timpul zilei.
Gabriel vine din Slovacia. Este în concediu în România cu un grup de prieteni, cu motocicletele. Au văzut la televizor că se deschide Transalpina și și-au modificat special traseul.
Gabriel: Este prima dată când facem acest lucru (mergem pe Transalpina - n.red.). Ne așteptăm să vedem ceva special.
Turiștii au venit pe șoseaua înaltă la câteva minute de la deschidere.
Reporter: Sunteți primii pe Transalpina?
Șoferiță: ...Aproape! Printre primii!
Șofer: Foarte frumos. Sper să fie și bună să nu rămânem înțepeniți, dar bănuiesc că nu.
Reporter: Așteptați să se deschidă Transalpina?
Șofer: Da, este un drum deosebit. Merită vizitat
Reprezentații de la Drumuri și Poduri atrag însă atenția că o singură clipă de neatenție poate fi periculoasă.
Cristi Tudor, reprezentnat DRDP Craiova: Se va circula în următoarele condiții - restricționată viteza de circulație pentru siguranța participanților la trafic, la 30 de km pe oră. Intervalul orar în care se poate intra pe acest sector de drum este 07:00 – 21:00.
Transalpina se închide în fiecare iarnă în porțiunea dintre stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului. Drumul șerpuiește printr-o zonă foarte înaltă a munților, iar acțiunea de deszăpezire este aproape imposibilă în sezonul rece. Anul acesta, de exemplu, în unele zone, zăpada a depășit chiar și 7 metri.
Pe Transfăgărășan zăpada atinge și 5-6 metri
Între timp, pe Transfăgărășan, o altă șosea înaltă și spectaculoasă de la noi din țară, drumarii încă mai lucrează la deszăpezire. Pe versantul sudic al muntelui stratul de omăt măsoară 5-6 metri înălțime în unele locuri. Autoritățile spun că nu sunt șanse să se reia circulația înainte de 1 iulie.
Editor : Liviu Cojan