Tragedia în care 27 de oameni au murit şi alţi aproape 180 au fost răniţi a avut loc într-unul dintre spațiile fostei fabrici de încălțăminte „Pionierul” din București. Firma care deține astăzi rămășițele platformei industriale a închiriat, pe 30 septembrie 2014, 425 de metri pătrați societății Colectiv Club SRL, pentru 1.488 de euro pe lună.
La acea dată, Clubul Colectiv funcționa deja, din 2013, în clădirea din strada Tăbăcarilor nr. 7, dar avea în spate o altă firmă. Este vorba despre Music Hall SRL, care a și înregistrat numele clubului la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Cele două firme au în comun doi acţionari, Costin Mincu și Alin Anastasescu.
Primul are 36 de ani. A început ca barman într-un club din București, după care și-a deschis propriile baruri. Mai întâi o terasă pe plaja din Vama Veche, apoi un club în Constanța. În 2012, s-a extins în Centrul Vechi din București, unde a deschis, pe rând, Clubul Goblin și Elephant Pub.
În 2013, Costin Mincu a devenit partener de afaceri cu Alin Anastasescu, al doilea acţionar important al clubului în care a avut loc incendiul. Alin Anastasescu are 28 de ani şi este, potrivit propriului CV, producător de clipuri publicitare. Ca şi Costin Mincu, a făcut parte dintre organizatorii de evenimente angajaţi de Emagic.
Tot 28 de ani are şi Cătălin Gancea, cel mai nou acţionar al clubului, cooptat în 2014. El este şi proprietar al agențiilor de publicitate Gradual Steps și Rename Advertising.
Printre activităţile înregistrate de Colectiv Club se află, pe lângă comerţ, şi organizarea de spectacole. De asemenea, în portofoliul companiilor deţinute de Costin Mincu există mai multe firme autorizate pentru activităţi de creaţie şi de interpretare artistică ori pentru organizarea de spectacole. Deocamdată, niciunul dintre cei trei acţionari ai Colectiv Club nu a putut fi contactat pentru a explica dacă firma avea toate avizele necesare sau cine s-a ocupat de efectele pirotehnice de la spectacolul de vineri seară.
Din martie 2015, clubul avea un contract pentru monitorizare şi intervenţie rapidă cu firma de securitate Scorseze Security International, de la care Digi 24 a solicitat un punct de vedere fără a primi, până la această oră, un răspuns.