Cine încheie acord de recunoaştere cu procurorii nu se mai poate răzgândi! Procurorul general cere Curţii Supreme să dea o decizie care să interzică instanţelor respingerea acordurilor de recunoaştere, dacă inculpatul care a bătut palma cu procurorii - şi s-a înţeles deci asupra unei pedepse - se răzgândeşte apoi.
Solicitarea procurorului general vine în condiţiile în care practica instanţelor este diferită - unii judecători resping acordul dacă inculpatul se răzgândeşte odată ajuns în faţa magistraţilor şi nu mai recunoaşte faptele. Altele însă îl admit, dacă sunt întrunite toate condiţiile cerute de lege.
„Inculpatul nu poate să revină asupra recunoașterii efectuate în cursul urmăririi penale, deoarece consimțământul său, materializat atât în declarația expresă, cât și prin semnătura aplicată pe actul ce conține acordul de recunoaștere a vinovăției, face dovada exprimării propriei voințe”, susţine în cererea înaintată instanţei de Ministerul Public.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost introdus în legislaţie în urmă cu aproape trei ani. Prevede posibilitatea celui care îşi recunoaşte acuzaţiile să negocieze cu procurorul o pedeapsă mai mică. Avantajele pentru magistraţi se traduc în anchete şi procese mai scurte, deci mai puţin costisitoare.
Fostul deputat Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă, a negat la începutul anchetei acuzaţiile.
În final, a decis să bată palma cu procurorii pentru o pedeapsă cu suspendare.
Fostul ministru Relu Fenechiu pare să fi urmat aceeaşi reţetă. S-a înţeles cu procurorii pentru o pedeapsă cu executare, de trei ani şi 10 luni.
După ce a primit cea mai mare pedeapsă în dosarul Microsoft, şase ani de închisoare, fiind singurul care nu a recunoscut faptele, fostul primar Gheorghe Ştefan a schimbat tactica.
În dosarul finanţării ilegale a PDL, a recunoscut că a încasat comisioane pentru partid contra unor contracte cu statul, iar în schimb i s-a promis o pedeapsă de trei ani cu executare.