Complexul turistic „Ferma Dacilor”, construit în zona Tohani în 2013, unde a avut loc marți un incendiu de proporții, îi aparține lui Cornel Dinicu, care spune că a vrut să facă o fermă pentru produse bio destinate familiei, ajungând ca într-un deceniu să facă zeci de spații de cazare pe terenul de 40 de hectare pe care le-a cumpărat de-a lungul timpului. Însă, prahoveanul devenit antreprenor a fost în atenția presei și a autorităților în anii 2000, mai ales după izbucnirea scandalului Afacerea „Portbagajul”, scrie HotNews.ro, care preia presa locală ce îl descrie ca fiind un „interlop”. În 2007, SIE îl urmăreşte, potrivit Evenimentului Zilei, pe Dinicu până în Sierra Leone, ca reprezentant al unei companii elvețiene ce voia să preia o parte dintr-o mină de diamante. Despre el se spunea că era „pionul rușilor”.
Patronul „Ferma Dacilor” a pornit cu această afacere în urmă cu 10 ani, cu ideea de a face mâncare din produse bio pentru familia sa, potrivit publicației locale Observatorul Prahovean, care a stat de vorbă cu omul de afaceri anul trecut.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cornel Dinicu, pe 23 noiembrie 2022: „Am 5 copii, ei își urmează cursul vieții, merg la școală, vin în weekenduri la fermă. Asta e viața, trebuie să faci sacrificii. Nu ai cum să le împaci pe toate, e destul de greu. Dar le scoatem la capăt, încet încet.
Cel mare este la facultate, iar în weekend vine și muncește unde este nevoie. În bucătărie, în măcelărie, la service, la curte, orice e nevoie
Am început cu 6 camere și am început cu 6, acum avem în jur de 30 de camere, trebuie să ne extindem. Căsuțe în copac, căsuțe dacice.
Am instincte foarte bune, motiv pentru care visez noaptea ceva, ziua fac. Mai greu cu autoritățile care nu se mișcă cu viteza mea. Ei nu se trezesc nici peste mulți ani. PUZ-ul a durat 4 ani. Dacă era după ei nu se realiza niciodată proiectul ăsta.
Din păcate, ăsta e sistemul, foarte greoi și foarte încâlcit. Nu te ajută efectiv, mai mult te încurcă. Mi-aș dori să nu mă mai încurce că nu facem nimic ilegal.
Nu avem curent, dar nu e problemă. Putem și fără curent, evident. Nu avem apă, nu avem apă la toaletă. Nu avem curent, gaz. Dar mergem înainte. Avem generatoare, ne mai dă și statul puțin curent. De 10 ani am făcut cerere să ne crească puterea, o linie de medie”.
Afacerea „Portbagajul” și legăturile cu lumea interlopă
Dinicu a fost, în anii 2000, implicat în scandalul afacerea „Portbagajul”.
În 2010, pubicația Prahova Online scria despre Dinicu, într-un articol intitulat „Fostul interlop Cornel Dinicu a făcut la Mizil o piscină de 700.000 de euro”: „Cornel Dinicu a fost unul dintre cei mai temuţi interlopi ai României, iar clanurile ţigăneşti din Mizil nu suflă în faţa lui”.
Publicația scria că, în 1996, Dinicu ar fi preluat şefia celui mai mare clan de bodyguarzi din cartierul studenţesc Regie, din Bucureşti.
Un an mai târziu a fost condamnat la patru luni de inchisoare pentru amenintare si lovire, dar este grațiat. În 2000, izbucneşte scandalul Afacerea „Portbagajul”, când el şi alţi doi bărbați sunt acuzaţi că au furat 500.000 de dolari si un kilogram de aur din maşina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Giulești. Bucurenciu îl răpeşte pe un complice al lui Dinicu, îl ţine sechestrat la Breaza şi îl torturează, mai scrie HotNews.ro.
Cand politia a intrat pe fir, „afacerea” a dus la destituirea șefului Poliției Capitalei si a unor ofițeri de la Crimă Organizată.
Poliţiştii au fost acuzaţi de complicitate, s-a descoperit o reţea de traficanţi de droguri şi s-au făcut zeci de arestări, scria Evenimentul Zilei la acea vreme.
Cornel Dinicu a mai fost menționat cu legături în lumea interlopă, în 2021, tot de EVZ. În 2007, SIE îl urmăreşte până în Sierra Leone, ca reprezentant al Total Asset Management GmbH, o companie elvețiană care voia să preia o parte dintr-o mină de diamante.
Într-un articol intitulat „Mafia româno-rusă, după diamante în Africa”, EVZ scria că „o gruparea de afaceri rusă care a pus pe butuci Nova Bank (defuncta Banca Unirea) a identificat un mijloc rapid de a expatria milioane de dolari: diamantele din Sierra Leone”.
Cornel Dinicu era indicat ca fiind „pionul rușilor”, referindu-se la gruparea ce reprezenta „interesele oligarhilor ruși în România și sunt monitorizați pentru spălare de bani”.
Editor : A.C.