Joi, puţin după ora 14, la mina Lupeni se dă alarma. Tavanul unei galerii s-a prăbuşit în zona în care se afla o echipă de 11 mineri care lucra la 400 de metri sub pământ. Bolovanii prăvăliţi au împărţit echipa în două. Opt dintre ei se aflau de partea galeriei cu acces la ieşire. Ceilalţi trei erau blocaţi în subteran. A început p operaţiune de salvare contracronometru. Două echipe, alcătuite din paisprezece salvatori, au fost trimise în subteran. Galeria este, însă, una greu accesibilă. Salvatorii spun, totuşi, că au reuşit să identitice voci şi că, din primele informaţii, în subteran ar exista suficient aer.
Afară, era o adevărată desfăşurare de forţe. Două elicoptere SMURD şi mai multe salvări au ajuns la mina Lupeni. La Lupeni a ajuns şi un elicopter MAPN ce poate transporta victime multiple.
De la gura minei, rudele celor opt mineri care au scăpat din subternan aşteaptă veşti. Chiar dacă nu au fost prinşi în capcană, ortacii nu au ieşit din galerie, pentru că participă la operaţiunea de salvare. Oamenii spun că n-au primit nicio veste de la ei. Povestesc însă că trăiesc cu teama în sân ori de câte ori cei dragi pleacă la serviciu.
„Ei pleacă de acasă, îşi pupă copiii şi nu ştiu dacă se mai întorc. Pentru cine şi pentru ce. Vă daţi seama că nu sunt condiţii uşoare. Numai eu ştiu ce lucrează. Pentru salarii de mizerie îşi riscă viaţa”, spune o soție de miener.
„Ni s-a spus că nu ar fi prins în surpare, dar e acolo cu colegii lui. Probabil că ajută să îi salveze pe ceilalţi. Vorbim de condiţii, cred că nici cei mai sclavi din lumea asta nu lucrează cum lucrează minerii”, spune tatăl unui miner-salvator.
Salvatorii sunt conştienţi că orice secundă contează. Au izolat zona şi cu maximă precizie şi grijă dau la o parte pământul surpat în galerie. În ajutor au venit şi oameni de acasă, cei din schimbul 3.
„Mineritul e o meserie care presupune riscuri. Noi personal am trăit multe asemenea eveneimente nefericite. Din păcate, condiţiile de zăcământ sunt cele care pun de fiecare dată probleme. Este vorba de tectonică, este motivul pentru ca minele din Valea Jiului sunt periculoase”, declară Oana Stuicuța, purtător de cuvânt la Complexul Energetic Hunedoara.
Un reporter atrage atenția că ITM-ul constata că sunt insuficienţi stâlpi raportat la necesar. „Nu, atunci s-ar fi închis abatajul, dacă ar fi fost problema aceasta”, spune ferm purtătoarea de cuvânt.
Aproximativ 200 de mineri coboară în subteran la fiecare schimb.
Am decis să intervenim pe cele două capete de surpare, avem o suprafață de 16 metri pe care trebuie să intervenim și să căutam să salvăm oamenii. Zona din galerie unde se intervine e foarte dificilă, se înaintează într-un ritm de un metru pe oră, explica ministrul energiei, Toma Petcu, sosit la fața locului.
Două ore mai târziu de la aceste declaraţii şi după opt ore de la prăbuşirea tavanului, salvatorii au ajuns la primul miner.
„Au reuşit să elibereze mare parte a corpului, care era prins sub dărâmături, mai are pe partea stângă ceva de eliberat. Este conştient, este cooperant, comunică cu el şi dau date în permanenţă”, anunțat ministrul.
Veştile bune au continuat să vină.
„Colegii noştri au ajuns foarte aproape şi de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog, este bine, este sănătos”, a anunțat Toma Petcu.
Sindicaliştii vorbesc însă despre starea deplorabilă a galeriilor.
„Starea echipamentului este extrem de gravă datorată faptului că noi am avut intrări şi ieşiri repetate în insolvenţă. Achiziţionarea de echipament a fost practic inexistentă o bună perioadă de timp. Lucrăm cu utilije şi instalaţii vechi. Surpări sunt zilnice, în abataje, nu e o noutate, însă au fost de diminsiuni mici şi au putut fi controlate”, a explicat pentru Digi24 Darius Câmpean, lider sindical.
Atât poliţia, cât şi ITM-ul fac anchete. Între timp, în cazul accidentului a fost deschis şi un dosar penal.
ITM-ul va ajunge probabil la primele concluzii în două săptămâni. Minerii spun că instabilitatea terenului din mină a provocat surparea. Ministerul Energiei așteaptă raportul ITM înainte de a declanșa propria anchetă.
Citiți și:
Accident Lupeni. Un miner a murit, doi au fost scoși în viață
VIDEO. Mărturiile unor salvatori îndurerați
Ministrul energiei, explicații despre starea minei Lupeni