Apărarea cibernetică va fi unul dintre cele mai importante subiecte pe agenda summitului NATO de la Varşovia. Peste trei luni, şefii de stat şi de guvern vor căuta soluţii pentru ca Alianţa să fie pregătită pentru a preveni atacurile cibernetice.
În România, numai anul trecut au existat 550.000 de alerte cibernetice care au vizat instituţii ale statului. Potrivit unui proiect de lege, ameninţările care vizează domeniul apărării vor putea fi gestionate şi de armată.
Un nou articol prevede clar acest lucru: „Direcţia Generală de Informaţii a Apărării coordonează şi desfăşoară acţiuni specifice domeniului apărării cibernetice în scopul protejării, monitorizării, analizării, detectării, contracarării agresiunilor şi asigurării răspunsului oportun împotriva ameninţărilor (...)”, potrivit proiectului de lege.
Într-un răspuns pentru Digi24, ministrul Apărării susţine că era necesară această modificare legislativă: „În condiţiile creşterii ameninţărilor la adresa infrastructurii cibernetice a societăţii noastre, ca frecvenţă, grad de sofisticare şi gravitate a consecinţelor potenţiale şi în directă consonanţă cu dezvoltările în acest domeniu la nivelul NATO şi UE, MApN şi-a intensificat acţiunile proprii, ca parte a eforturilor derulate la nivel naţional, pentru asigurarea securităţii reţelelor şi sistemelor informatice”.
În fiecare an, la Centrul de Excelenţă NATO pentru Apararare Cibernetică din Estonia au loc exerciţii pentru a testa capacitatea Alianţei de a preveni un atac. Anul trecut au participat 600 de specialişti, printre care şi români.
Michael Rogers, directorul NSA: „Cea mai mare provocare a acestui exerciţiu este să vedem cum să facem posibilă cooperarea între parteneri, organizaţii care nu au trecut comun, proceduri comune”.
Armata americană aloca resurse importante pentru acest domeniu.
Michael Rogers: „Am continuat să facem progrese pentru crearea unei forţe formate din 132 de echipe care să fie complet operaţionale până pe 30 septembrie 2018. Astăzi, avem 27 de echipe complet operaţionale”.
Prin proiectul de lege pus în dezbatere publică, armata României face primii paşi în acest domeniu. Atacurile cibernetice la adresa unui stat pot face pagube enorme cu resurse puţine. În câteva minute, pot fi distruse infrastructuri energetice sau pot fi furate documente care conţin secrete de stat.