Modificările aduse de guvern înseamnă practic o reintroducere în piață a unui număr de clienți pentru dezvoltatorii imobiliari. Aceștia redevin eligibili pentru achiziția unui locuințe garanții de stat.
În principiu, cei care au cumpărat prin prima casă o locuință veche de la o persoană fizică o pot da la schimb pentru una nouă de o valoare cel puțin egală. Dacă aceasta costă mai mult, atunci diferența trebuie acoperită, sub formă de avans și creditare, dacă este vorba de o valoare mult mai mare. Și se ajunge la așa ceva dacă de pildă este dată o garsonieră pentru un apartament nou cu două sau trei camere.
Este copiată de fapt o facilitate introdusă de un dezvoltator privat, Dumitru Bucșaru, care, pentru a-și vinde casele aflate la 11 kilometri de București, a anunțat că este dispus să preia apartamente în oraș plus o diferență în bani. Motivul este simplu- locuințele din oraș de vând mai ușor. Și tot pentru locuințele aflate la periferie se face schimbarea și în programul „Prima casă”. Cel puțin în orașele importante, doar în zonele mai îndepărtate prețurile sunt la un nivel la care să se încadrezeze în plafonul maxim de 60.000 de euro. Sunt de fapt locuințe mai puțin căutate, construite în periaoda de boom imobiliar și care acum nu prea se vând.
Numai în București există 10.000 de apartamente noi, goale. În medie se vând cinci astfel de locuințe pe lună, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de peste 160 de ani pentru a lichida stocul actual.
Modificrările la programul „Prima casă” au fost adoptate prin ordonanță de urgență și nici procedurile nu sunt clare. Chiar actul normativ meționează că „aspectele tehnice urmează să fie detaliate la nivelul normelor de implementare”. Nu se știe dacă schimbul de locuințe se poate face în primii cinci ani de la achiziție, un termen până la care era interzisă vânzarea imobilului cumpărat prin programul guvernamental.
„Prima casă” va continua și în 2013, deocamdată cu fondurile rămase nefolosite în acest an. În funcție de evoluții și de buget este posibil să se face o suplimentare a garanțiilor