Cinci vieți au fost salvate de un singur donator

Data publicării:
06022013 20transplant 20cinci-47909

Cei cinci pacienţi care au primit organele bărbatului de 55 de ani, aflat în moarte cerebrală, se aflau de mult pe lista de aşteptare.

„A fost vorba despre o prelevare multi-organ. S-au prelevat ficatul rinichii şi corneele”, a spus dr.Radu Zamfir, medic primar chirurg în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„Cei doi rinichi vor ajunge la Cluj unde vor fi transplantaţi la doi pacienţi care vor fi selecţionaţi pe baza criteriilor imunologice”, a declarat dr.Silviu Moga, medic primar în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

Ficatul şi corneele au fost trimise de urgenţă la Bucureşti.

Este bine să nu treacă mai mult de 12 ore de la momentul extragerii organelor din corpul donatorului până la implantare”, a explicat dr.Radu Zamfir, medic primar chirurg în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Prelevarea organelor a fost realizată de o echipă formată din 14 medici şi asistenţi.

„Au participat echipele de prelevare de la Institutul Fundeni şi de la Institutul de transplant renal din Cluj, fiecare formate din 4 persoane”, a afirmat dr. Florian Sabău, medic primar în cadrul Spitalului Judeţean din Oradea

Medicii atrag atenţia că esenţial în realizarea operaţiilor de prelevare de organe este acordul familiei persoanei aflate în moarte cerebrală, fără de care salvarea altor pacienţi aflaţi pe liste de aşteptare ar fi imposibilă.

„Acordul a fost obţinut în jurul orei 18:30 iar la 22:00 echipa din Cluj a fost deja în Oradea iar echipa de la Bucureşti a aterizat la ora 22:30 de minute”, a spus dr. Florian Sabău, medic primar în cadrul Spitalului Judeţean din Oradea.

Anul trecut, în Oradea, s-au efectuat 21 de operaţii de prelevare de organe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri