Cetăţeanul iordanian declarat indezirabil a fost reținut. SRI: Se putea implica în acțiuni împotriva României
Cetăţeanul iordanian este al zecelea străin pentru care România dispune măsura declarării ca indezirabil în 2015 pentru motive ce ţin de siguranţa naţională.
Actualizare 17.32 Iordanianul declarat indezirabil se numeşte Jamal Jabbar şi a fost ridicat, marţi seara, de autorităţi, în prezent fiind reţinut.
El a fost ridicat în această seară de la locuinţa sa situată pe bdul Mamaia din Constanţa. A ieşit din bloc însoţit de patru angajaţi ai Serviciului de Imigrări Constanţa şi a fost dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, unde va aştepta să fie preluat de un echipaj şi transportat în Capitală.
De origine palestiniană, el locuia în România din 1991 şi a început să fie monitorizat de SRI din 2014, când a început să facă propagandă pentru mișcări extremiste, inclusiv ISIS. Se ocupa de recrutarea de noi adepți, dar și-ar fi manifestat și disponibilitatea de a se implica activ în acțiuni împotriva României.
COMUNICATUL SRI:
„Marţi, 29 decembrie 2015, ca urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii în cooperare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat pe cetăţeanul iordanian de origine palestiniană Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash persoană indezirabilă pentru Romania pentru o perioadă de 15 ani.
Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat de SRI începând cu anul 2014, context în care s-a stabilit că desfăşura activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.
Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh.
Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual şi relaţional o susţinută propagandă jihadistă, de radicalizare şi recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. De altfel, susţinerea necondiţionată pe care acesta o manifestă faţă de acţiunile Daesh include şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni împotriva României.
SRI, în calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, precum şi cu partenerii externi”.
Actualizare 16.20. Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, a dat detalii despre iordanian la Digi24:
Acest personaj este monitorizat de anul trecut, a fost socotit simpatizant al unor grupări teroriste. Ce v-a dat de gândit?
Ovidiu Marincea - consilier al directorului SRI: „Este în România din 1991 şi începând cu anul 2014 a parcurs un proces progresiv de autoradicalizare. A acceptat sistematic propaganda online a entităţilor teroriste din arealul de conflict siriano-irakian, în special Daesh. În mediul virtual a derulat o susţinută propagandă jihadistă de radicalizare şi recrutare ideologică în favoarea Daesh. A încercat să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. În aceste condiţii noi, ca autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, şi în cooperare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Bucureşti şi Inspectoratul pentru Imigrări am întreprins toate măsurile specifice şi iată-l declarat indezirabil pe o perioadă de 15 ani.”
De ce ar fi un pericol ce gândeşte un om?
Ovidiu Marincea: „Fenomenul radicalizării cuprinde mai multe aspecte şi perioade. Nu vorbim doar de opinie.
În favoarea Daesh acest cetăţean a încercat să legitimeze modul de operare al organizaţiei şi a inclus disponibilitatea de a se implica în acţiuni împotriva României. Rolul nostru este de a preveni şi de a combate terorismul, iar acţiunile de radicalizare nu sunt simple opinii.”
S-a declarat dispus să acţioneze împotriva României. A făcut din propria iniţiativă?
Ovidiu Marincea: „Aceste detalii nu vi le pot da în acest moment pentru că ţin de măsurile specifice pe care le înterprinde SRI, nu sunt detalii publice.”
Doar pe el l-aţi avut în vizor?
Ovidiu Marincea: „În acest moment vorbim despre acest cetăţean, dar SRI monitorizează acest fenomen de autoradicalizare în mediul virtual şi prin aceste măsuri reuşim să prevenim orice acţiune.”
Cât de bine integrat era acest cetăţean?
Ovidiu Marincea: „Nu deţin asemenea informaţii.”
Era stabilit în România sau venea din când în când?
Ovidiu Marincea: „Nu pot să vă spun. Ştiu că era în România din 1991. În rest nu ştiu dacă se ducea la el în ţară, venea înapoi.”
Cetăţeanul iordanian în vârstă 52 de ani este stabilit de mai mult timp în ţara noastră. Motivele pentru care i s-a ridicat dreptul de şedere în România ţin de siguranţa naţională. Solicitarea a fost înaintată instanţei de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Bucureşti, în urma unor informaţii furnizate de către ofiţeri SRI şi de către ofiţeri din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.
Decizia, care poate fi contestată în următoarele zece zile, urmează să fie pusă în aplicare imediat.
Cetăţeanul iordanian este al zecelea cetăţean străin pentru care autorităţile române au luat, în decursul acestui an, o astfel de măsură.
Mai sunt nouă astfel de cazuri contabilizate în cursul acestui an, tot din motive de siguranţă naţională.
- Etichete:
- constanta
- terorism
- reținere
- palestinian
- indezirabil
- statul islamic
- iordanian
- cetatean iordanian
- propaganda islamista
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News