Praf, zgomot și muncă fizică grea. Acestea sunt condițiile în care încă lucrează 440 de angajați ai Centralei Electrotermice din Oradea. Muncitorii au nevoie de măşti, din cauza atmosferei toxice. Iar instalaţiile gigantice au devenit un real pericol, la jumătate de secol de când au fost inaugurate. Mai mult, se strică aproape săptămânal.
Francisc Daniel, directorul tehnic al Electrocentrale Oradea: „Acești 50 de ani înseamnă o durată de viață epuizată, sunt uzate fizic și moral ceea ce duce la intervenții accidentale dese.”
Centrala consumă anual un milion de tone de cărbune. Deși acum 50 de ani a fost concepută să producă o cantitate impresionantă de energie, aceasta nu mai este decât o umbră a ce a fost în 1966.
Francisc Daniel, directorul tehnic al Electrocentrale Oradea: „Puterea instalată în acest moment este de 195 de megawați, azi funcționăm undeva la 65 de megawați pe perioada de iarnă.”
Trecerea de la vechiul la noul CET este un adevărat salt în timp. De la vagoneți cu cărbune și un aer irespirabil, se trece la panouri de comandă cu leduri și utilaje de ultimă generație. Componenta principală a noului sistem este turbina, un motor folosit și la avioane.
Liviu Vereha, șef de șantier: „Turbina și generatorul produc energie electrică care va fi livrată în rețea, la capacitate maximă 46 de MW electrici.”
Diferența dintre vechiul și noul CET este evidentă și la suprafețele pe care le ocupa: cel vechi, 24 de hectare, cel nou doar două hectare.
Liviu Vereha, șef de șantier: „Nouă sute de metri pătrați, nu numai turbina și generatorul, deci cu toate instalațiile adiacente.”
Noua centrală pe gaz este o investiție cu fonduri europene în valoare de aproape 80 de milioane de euro. Ea ar trebui să fie funcțională începând cu luna aprilie a acestui an.