Actualizare 11.49. Comisia juridică a Senatului decis în unanimitate să mențină raportul inițial în cazul senatorului Mircea Diaconu, respectiv menținerea in acest post, și a hotărât să nu trimită cererea de reluare a votului în acest caz în Plenul Senatului. Senatorii juriști, cu acordul tuturor grupurilor, au invocat faptul că nu sunt motive temeinice pentru a relua votul.
Miza deciziei Senatului pentru Mircea Diaconu este foarte importantă, chiar dacă este cu doar o lună înainte de încheierea acestei legislaturi, pentru că, în cazul unei decizii de revocare a mandatului, el ar trebui să restituie statului toți banii pe care i-a primit până acum, indemnizații și sume forfetare, din momentul în care a fost declarat incompatibil de completul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în luna iunie.
În plus, dacă i s-ar întrerupe mandatul înainte de termen, Mircea Diaconu nu ar mai beneficia de pensie. Un parlamentar cu un singur mandat beneficiază doar de 40% din ultima indemnizație brută primită, însă numai cu condiția de a-și finaliza mandatul.
Președintele Băsescu a trimis acum o săptămână o scrisoare președintelui Senatului, cerând reluarea votului. Avizul Comisiei juridice este consultativ, hotărârea finală aparţine plenului Senatului.
Senatorii au stabilit deja, la sfâşitul lunii octombrie, că Mircea Diaconu îşi poate păstra mandatul în ciuda unei sentinţe judecătoreşti definitive care îl declară incompatibil. La fel și deputații au primit o scrisoare de la președinte în care cerea să fie votată din nou ridicarea imunității a doi foști miniștri, Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre.