Actualizare 13.00.Biroul Permanent al Camerei va discută, mâine, de la ora 10.00, cererea de avizare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă.
„În conformitate cu prevederile constituţionale şi regulamentare incidente, preşedintele Camerei Deputaţilor va dispune măsurile procedurale pentru ca cererea Ministerului Justiţiei să fie introdusă cu prioritate pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, de miercuri, 28 noiembrie, ora 10.00, în vederea transmiterii ei către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor”, se arată într-un comunicat al Camerei.
Actualizare 11.40. Cererea procurorilor a ajuns la Ministerul Justiției, care a și transmis-o la Camera Deputaților.
Solicitarea a ajuns la președintele Camerei Deputaților. Cererea va fi discutată de conducerea Camerei și apoi va intra în analiza Comisiei Juridice. Deputații juriști dau un aviz care este consultativ, dar obligatoriu.
Avizul trebuie adoptat cu 50% plus 1 din numărul celor prezenți în comisie. În Comisia Juridică are dreptul să fie prezent și să fie audiat și deputatul a cărui imunitate se cere ridicată.
Avizul Comisiei va fi dezbătut și votat în ședința de plen, unde este nevoie însă de cvorum.
În plen, decizia va fi luată cu majoritate simplă.
Procurorii au început azi procedura pentru arestarea lui Ion Stan.
În acest sens, procurorul general al DNA a înaintat ministrului Justiției solicitarea de sesizare Parlamentul - Camera Deputaților pentru încuviințarea arestării lui Ion Stan.
Surse judiciare au declarat ieri, pentru Digi24, că procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală în cazul lui Ion Stan și că următorul pas este cererea pe care procurorii o vor înainta Parlamentului pentru ridicarea imunității, în vederea arestării.
Deputatul a fost audiat ieri, la DNA.
Care sunt acuzațiile aduse lui Ion Stan
Ion Stan este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut bani pentru combustibili şi alimente pe care ar fi urmat să le folosească în campania electorală pentru alegerile legislative din 9 decembrie.
Ulterior, cercetările în cazul său au fost extinse, în sarcina lui fiind stabilită o nouă infracțiune de trafic de influență.
Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie 2009, având funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița a PSD, Ion Stan ar fi pretins și ar fi primit, în mod indirect, în beneficiul formațiunii politice din care face parte, de la același denunțător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro.
El l-ar fi lăsat pe denunțător să creadă că are influență asupra unor funcționari, respectiv primari, ai unor localități din județul Dâmbovița, pentru a determina încheierea unor contracte de către primării cu firme controlate direct sau indirect de către denunțător, arată DNA.
Deputatul PSD Ion Stan este vicepreşedinte al Comisiei SRI (Serviciul Român de Informaţii) din Camera Deputaţilor şi candidează pentru un nou mandat la alegerile parlamentare.