Plutonul fruntaş al topului cuprinde 10 state: unul din America, cinci din Europa şi patru din Asia.
Statele Unite rămân superputerea cu cea mai pare capacitate de atac. Armata americană are peste 13.000 de avioane şi elicoptere, 473 de nave şi un milion patru sute de mii de militari activi. Anul acesta, Washingtonul cheltuieşte peste 600 de miliarde de dolari, cel mai mare buget militar din lume.
Pe locul doi, dar la mare distanţă de americani, găsim Federaţia Rusă. Moscova dispune de 352 de nave, peste 3.000 de aparate de zbor şi 76 de miliarde de dolari pentru apărare. Iar numărul militarilor activi este de doar 700.000 de oameni.
Al treilea loc revine Chinei. Gigantul asiatic cheluieşte anual în jur de 130 de miliarde de dolari şi are cea mai numeroasă armată de pe glob: 2,285 de milioane de oameni. Beijingul se laudă cu 2.800 de avioane şi elicoptere militare, plus 520 de nave de război.
Pe locul patru se plasează India cu un milion trei sute de soldaţi activi şi un buget militar de 46 de miliarde de dolari pentru armată. Aviaţia are aproape două mii de aparate, iar flota militară însumează 184 de nave.
Abia pe locul 5 găsim o ţară din Uniunea Europeană: Marea Britanie, care cheltuieşte aproape 53 de miliarde de dolari pe an pentru armata formată din puţin peste 200.000 de militari activi.
Următoarele cinci locuri din top sunt ocupate de Franţa, Germania, Turcia, Coreea de Sud şi Japonia. Fiecare cheltuieşte anual de la 15 de miliarde de dolari în sus, pentru a-şi menţine puterea de foc şi capacitatea de reacţie.
România este undeva la jumătatea clasamentului, cu un buget al Apărării de două miliarde de dolari, adică de 300 de ori mai puţin decât Statele Unite.