În municipiul Sibiu și în zona turistică Bâlea Lac a fost joi cea mai friguroasă zi de 6 octombrie, de când se fac măsurători, scrie Agerpres. Prognoza ANM pentru această toamnă anunţă însă temperaturi peste mediile multianuale şi precipitaţii apropiate de normal. Experţi ruşi anunţă însă că urmează o iarnă foarte friguroasă.
Termometrele au arătat -4,1 grade Celsius la Sibiu, unde precedentul record era de -3 grade şi data din 1963. La Bâlea Lac s-au înregistrat -9 grade Celsius, faţă de un minim istoric de -8 grade.
Potrivit meteorologilor, frigul va persista în județul Sibiu în următoarea săptămână. Vineri seara sunt prognozate ninsori la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară 18 centimetri.
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vremea în România va fi mai caldă decât în mod normal până la începutul lui decembrie. Prognoza de toamnă, pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, vorbeşte despre temperaturi peste mediile multianuale şi ploi puţine.
Meteorologii spun că în octombrie vremea va caldă în cea mai mare parte a ţării. Şi precipitaţiile vor fi apropiate de normal în sud şi sud-est. În restul ţării va ploua mai mult.
Media multianuală a lunii octombrie este de 9,6 grade Celsius.
Pentru noiembrie, prognoza indică temperaturi apropiate de cele normale în cea mai mare parte a ţării, posibil mai ridicate în sud, sud-est şi vest. Ploile se vor încadra în limite normale. Media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Mai departe, prognozele anunţate pentru intervalul decembrie - februarie par să nu mai fie atât de bune. Meteorologi ruşi, susţinuţi de un expert german şi unul de la serviciul AccuWeather vorbesc despre una din cele mai friguroase ierni din istorie.
Potrivit estimărilor făcute de mai multe servicii meteorologice ruse, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale. Iar acest fenomen va fi combinat cu o scădere a activităţii solare, scrie ziarul Novîie Izvestia, citat de Agerpres.
Meteorologul german Dominik Jung este unul dintre cei care susţin că vom avea o iarnă neobişnuit de rece. Acesta precizează că cele mai scăzute temperaturi vor fi înregistrate în lunile ianuarie şi februarie, iar luna martie nu va fi deloc una de primăvară. Previziunile specialisului german sunt susţinute şi de meteorologul Joe Bastardi de la serviciul AccuWeather. Acesta spune că iarna care urmează va fi marcată de deplasarea înspre Europa a unor mase de aer arctic.