SRI a ştiut despre loturile cu probleme de la Hexi Pharma, dar şi despre licitaţiile trucate în toată ţara, prin care s-au cumpărat dezinfectanţi sub nivelul standardelor europene. Din 2008, SRI a primit informaţii şi documente privind aceste două mari nereguli din sistemul medical românesc, potrivit anchetei GSP.
Ce a făcut SRI-ul cu aceste informaţii?
Într-un răspuns pentru Digi24, Serviciul Român de Informaţii precizează că a informat autorităţile despre pericolul din spitale: infecţiile nosocomiale şi calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor folosiţi în unităţile medicale.
Pe masa cui au ajuns informaţiile? La preşedinţii de Consilii Judeţene, la prefecţi, miniştri, dar şi la premierul şi preşedintele României. 100 de informări au fost trimise de SRI în ultimii cinci ani.
Dacian Cioloş, premierul României: „Nu, nu am primit. Am avut o dicuţie cu domnul director Helvig deja în urmă cu câteva zile şi mi-a promis că îmi va trimite în sinteză toate elementele pe care le au şi i-am solicitat într-adevăr sprijinul”.
Şi fostul premier, Victor Ponta susţine că nu a primit nimic.
Victor Ponta: „Nu am primt informări că trebuia să îmi aduc aminte, e posibil să fi fost pentru ministrul sănătăţii sau pentru altcineva”.
Informări au fost trimise şi miniştrilor de la Sănătate: Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu şi Patriciu Achimaş-Cadariu.
Cseke Attila, ministrul Sănătăţii între 23 decembrie 2009 - 4 august 2011
Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii între 17 august 2011 - 27 aprilie 2012
Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii între 7 mai 2012 - 1 octombrie 2012
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii între 21 decembrie 2012 - 25 februarie 2014
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii între 26 februarie - 2014 - 16 noiembrie 2015
Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii între 17 noiembrie 2015 - 9 mai 2016>
Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul demisionar al Sănătăţii
După cum atestă şi comunicatul SRI această problemă a fost constantă, pusă în evidenţă. De aici şi planul de control al infecţiilor nosocomiale pe care l-am lansat recent Un astfel de plan nu se face prin măsuri pompieristice,se construieşte în mod constant în minimum două mandate, înseamnă 8-10 ani.
Un alt fost ministru recunoaşte că a primit informările. Ceilalţi nu au dorit să comenteze.
Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii: „Cred că în acest mandat, ultimul nu. În primul mandat cred că erau semnalate posibile asemenea situaţii. Cei care trimit asemenea informări au conform legii şi capacitatea să facă declasificarea unor asemenea documente care sunt secrete şi strict secrete”.
Desecretizarea informaţiilor este susţinută şi de fostul preşedinte, Traian Băsescu: "Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI.".
Săptămâna trecută, fostul preşedinte spunea că nu a primit nicio informare de la SRI privind dezinfectanţii diluaţi.
Traian Băsescu, întrebat dacă a fost informat de SRI vreodată: „Niciodată. Repet: niciodată”.
Comisia parlamentară pentru controlul SRI consideră că procurorii ar trebui să se autosesizeze.
Octavian Marius Popa, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: „DNA-ul sau Procuratura... poate verifica dacă aceste informări au existat, şi ce au făcut sau nu au făcut beneficiarii care le-au primit”.
Reacţia Preşedinţiei: "informările pe care le primeşte preşedintele României sunt secrete şi strict secrete".