Cazul Alexandru Arșinel. Plângere penală pentru a se stabili dacă s-au respectat criteriile de transplant

Data publicării:
note-arsinel-1

 

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat că va depune - în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal - o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant", relatează Mediafax.

„Sunt sute de bolnavi care aşteaptă ani să primească un rinichi, care şi-au pus întrebări şi care au suspiciunea că acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani şi fac abstracţie de faptul că a fost vorba de Arşinel. În numele lor încercăm să aflăm adevărul. Şeful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat până acum dacă Arşinel a primit un rinichi pentru că a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru că a fost un actor iubit de români", a spus Ungureanu.

Potrivit acestuia, nu se ştie dacă Alexandru Arşinel a primit un rinichi sau doi şi nu s-a clarificat nici câţi potenţiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie chemate minimum şase persoane în cazul în care se primeşte un organ.

„Nu există compatibilitate perfectă nici măcar între fiică şi mamă, e o compatibilitate relativă între pacienţii care se califică pentru a primi rinichiul, iar în acest caz există alte criterii de departajare - vârstă, afecţiuni, vechimea pe lista de aşteptare şi se decide cui i se va face transplantul. Jurnaliştii nu pot primi astfel de informaţii de la ICUTR Cluj, pentru că se invocă confidenţialitatea datelor, aşa încât doar justiţia poate lămuri situaţia", a explicat Emanuel Ungureanu.

El a menţionat că există „suspiciuni fireşti", legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, „care nu a făcut nicio zi de dializă".

Actorul este a treia persoană din România de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi

Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat joi.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc. Lucan spunea că intervenţia chirurgicală nu a fost una uşoară, Alexandru Arşinel având 71 de ani şi peste 150 de kilograme. „(...) a fost pe lista de aşteptare, am făcut această operaţie pentru că domnul Arşinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul", afirma Lucan.

Ulterior, Emanuel Ungureanu i-a adresat o scrisoare deschisă lui Arşinel, „în calitate de asistent social care se ocupă de 13 ani de îngrijirea a peste 70 de copii şi tineri care suferă de insuficienţă renală cronică, tratată prin hemodializă, dializă peritoneală şi transplant renal". „Dumneavoastră aţi primit un rinichi la 3 zile după ce aţi solicitat un transplant pentru că sunteţi o vedetă şi profesorul Lucan a decis că viaţa dumneavoastră este mai preţioasă decât a altora. Dacă aş fi părintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficienţă renală cronică care merg de trei ori pe săptămână cu salvarea la un centru de dializă şi stau ţintuiţi de un pat conectaţi la un aparat timp de 4 ore chinuitoare v-aş întreba: "De ce credeţi că viaţa copilului meu, care are 21 de ani şi care face dializă de 8 ani, este mai puţin importantă decât viaţa unui om de 70 de ani care nu a făcut nici măcar o zi de dializă?", arăta el în scrisoarea deschisă, adăugând: "Eu cred că dacă aveaţi 70 de ani şi nu eraţi un VIP, nu aţi fi primit acel rinichi. Cineva mai tânăr care aştepta de mulţi ani un rinichi şi care ar fi avut o compatibilitate bună cu primitorul ar fi primit această şansă".

De asemenea, Ungureanu menţiona, în acea scrisoare, numele unor tineri şi copii care ar fi avut nevoie de transplant de rinichi, însă nu au primit un organ.

Arşinel a reacţionat în presă la acuzaţiile aduse în scrisoare, declarând: „M-aş fi mirat să nu apară şi răutăţi. Sunt nişte răutăţi inerente, care aparţin acestui popor. Dacă aţi discuta cu doctorul Lucan, cred că v-aţi lămuri despre ce este vorba. A fost o şansă, poate că Dumnezeu a vrut să mi-o trimită. N-aş dezvolta foarte mult, pentru că efectiv intru într-o stare de depresie şi încep să mă gândesc că-mi pare rău că m-am născut în ţara asta".

3.300 de bolnavi sunt pe lista de așteptare

Șeful ICUTR Cluj a explicat că lista de aşteptare pentru primirea unui organ în vederea transplantului este o bază de date care cuprinde persoanele diagnosticate cu insuficienţă renală cronică şi cărora medicii nefrologi le recomandă tratament de substituţie a funcţiei renale.

„Această listă cuprinde date cât mai complete ale pacienţilor, astfel încât, în momentul identificării unui organ disponibil pentru recoltare în centrele speciale, medicii să poate verifica o primă compatibilitate cu potenţialii primitori din baza de date - grupă sanguină, sistem imunitar, greutate, patologii asociate insuficienţei renale. Această listă cuprinde astăzi 3.300 de bolnavi care aşteaptă un rinichi salvator, iar ordinea în care vor fi supuşi operaţiei de transplant depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor şi nu are nicio legătură cu niciun alt aspect", sublinia Mihai Lucan.

Cei 3.300 de pacienţi se regăsesc pe lista naţională, potrivit directorului executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Dan Luscalov, care spunea că la ICUTR Cluj lista de aşteptare cuprinde aproximativ 1.700 de persoane.

Mihai Lucan menţiona că în momentul analizării datelor donatorului de organe se caută posibili primitori şi, uneori, dintre cei de pe listă sunt chemaţi chiar mai mulţi bolnavi pentru investigaţii clinice specifice, dar va primi rinichiul cel care are procentul cel mai bun de acceptare a organului prelevat.

"În general, comisia ICUTR Cluj formată din trei medici - anestezist, nefrolog şi coordonator de transplant - selectează şase potenţiali primitori care sunt chemaţi de urgenţă pentru analize", explica şeful ICUTR Cluj. Mihai Lucan arăta că numele apărute în presă, ale unor pacienţi, copii, care suferă de insuficienţă renală cronică şi care ar fi pierdut şansa primirii unui rinichi salvator în favoarea lui Arşinel nu se regăsesc pe lista de aşteptare a ICUTR Cluj şi, prin urmare, aceştia nu pot fi ajutaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...