Foto: Gulliver/Getty Images
De asemenea, în această perioadă, la nivel național au fost desfășurate peste 600 de acțiuni preventive prin intermediul cărora au fost diseminate informații legate de normele de aplicare a legislației, materiale de informare preventivă, fiind derulate instruiri ale salariaților din cadrul diverșilor operatori economici și prelucrări ale legislației în unități de învățământ, informează Agerpres.
Pe 17 martie a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.
Sesizările cetățenilor privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către structurile de Poliție Locală sau către structurile MAI, cu evitarea apelării numărului unic 112 — linie destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea sau bunurile oamenilor.
Pompierii atenționează că persoanele juridice sunt responsabile cu privire la obligațiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spațiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice ''Fumatul interzis'' și folosirea simbolului internațional — țigareta barată de o linie transversală.
Pe lângă efectele nocive asupra sănătății, fumatul rămâne o cauză a incendiilor. Conform datelor statistice, în primele trei luni ale acestui an, la nivel național, 8% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a focului în ceea ce privește fumatul, se mai arată în comunicat.