Castelul Guthman-Valenta este de vânzare de aproximativ patru ani, dar potenţialii cumpărători nu prea s-au înghesuit nici măcar să-l vadă. Un cuplu din București a venit în urmă cu două zile să-l viziteze după ce a văzut anunţul pe site. Lucia e pasionată de clădirile vechi şi şi-ar fi dorit să transforme conacul într-o pensiune.
„Trebuie să bagi foarte mulți bani să-l aduci, să-i redai strălucirea lui de altădată, vorbim de un castel de 500 de ani. Este foarte frumos dar e distrus...”, spune Lucia Alecu, potențial cumpărător.
Castelul are 2.500 de metri pătrați și o curte de 8.000 de metri pătrați. Însă clădirea este într-o stare avansată de degradare.
Castelul Guthman-Valenta a fost construit în 1553 și de-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari. La un moment dat aici au fost birouri ale fostului IAS. De atunci însă nimeni nu s-a mai ocupat de acest castel și din el acum au mai rămas doar zidurile.
Construcția aparţinea acum unei firme care a intrat în faliment. Lichidatorul a tot încearcat să-l vândă la licitație, cu un preț de pornire de 38.000 de euro, dar fără succes. Potrivit lichidatorului judiciar, castelul Guthman-Valenta a fost vândut astăzi unui cumpărător care a dorit să rămână anonim. Specialiştii spun că renovarea castelului va fi costisitoare.
„Este monument istoric, a rămas în paragină foarte mult timp și poate nu se va justifica nicio restaurare. Sau oricum, cu costuri foarte, foarte ridicate. În funcție de complexitatea lucrărilor de restaurare și de reabilitare, specialiști în domeniul restaurării, persoane care au mai făcut așa ceva, deci nu poate să facă orice firmă, un volum de muncă care nu poate fi cuantificat”, spune Adrian Munteanu, expert imobiliar.
Un posibil cumpărător ar fi putut fi şi primăria. A lipsit un singur vot în consiliul local care ar fi permis edililor să participe la licitație.
„Muzeu am fi vrut, am vrut să restaurăm sută la sută, cum a fost, avem și un proiect, pe el”, spune Kadar Attila, viceprimarul comunei Hoghiz.
În 2010, primăria a mai cumpărat, cu 400.000 de lei, castelul Haller în care funcționa școala și care a fost retrocedat.
Asztalas Stefan, director adjunct la școala generală Hoghiz, spune că „acum urmează reabilitarea. Una, să sperăm completă. Deci acoperiș, mobilier nu, geamuri, uși”.
În Hoghiz mai există și un al treilea castel, Kalnoky. El a fost retrocedat către urmașii nobililor maghiari care l-au stăpânit înainte de 1900. Castelul este acum locuit de o familie din sat.