Casele memoriale ale lui Emil Cioran şi Octavian Goga sunt închise
Dezamăgit, un tânăr pleacă fără să viziteze casa unde a făcut primii paşi scriitorul si filosoful român, Emil Cioran. A aflat de la oamenii din zonă ce însemnătate are această clădire.
La câţiva paşi se află casa unde a locuit Octavian Goga. Se spune că aici, marele poet îi invăţa pe elevii săi să scrie. Nici ea nu poate fi vizitată.
„E încuiat! Şi acolo mai este una şi sun si la sonerie, dar nu răspunde nimeni”, remarcă acest fapt o turistă care voia să viziteze casa memorială.
Proprietarii locuiesc în Bucureşti şi vin foarte rar. Vecinii spun că zilnic trec pe aici grupuri de turişti. Găsesc însă zăvorul tras.
„Nu e nimeni! E poarta încuiată! Ce se vede, exteriorul, atât!”, spune o localnică din Rășinari. Ea spune că situația aceasta de mulți ani.
„Cele două case ale celor două mari personalități ale comunei Rășinari sunt în momentul de faţă proprietati private”, declară Bogdan Bucur, primarul comunei.
Aceeași situație este la Muzeului Naţional Brukenthal
O poveste asemănătoare are şi conacul unde, în urmă cu două secole, s-a născut baronul Samuel von Bruckenthal, fost guvernator al Transilvaniei. Clădirea din centrul comunei Nochrich nu a fost îngrijită, dar s-au găsit bani ca să se deschidă un bar.
În trecut, oficialii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu au încercat să obţină clădirea.
„Se pare ca este în proprietate privată în functie de o lege care a făcut bine, dar are și niste codițe mai neplăcute. În consecință statul nu poate interveni în nici un fel”, spune Sabin Luca, directorul general al Muzeului Naţional Brukenthal.
În cazul în care ar fi reintroduse în circuitul turistic, ar putea aduce şi venituri importante la bugetul de stat. Cine vrea să viziteze o casă memorială trebuie să plătească aproximativ 10 lei de persoană.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News