Pentru ca facturile la apă, curent şi încălzire să fie cât mai mici, casele moderne sunt construite după câteva reguli simple.
„Avem 20 de centimetri de izolaţie termică. Ferestrele mari ale casei sunt îndreptate spre sud. Asta înseamnă că soarele, iarna, când este jos, pătrunde în încăpere şi încălzeşte încăperea. Pe măsură ce soarele urcă pe cer la mai mult de 50 de grade şi vremea se încălzeşte, printr-o acoperire inteligentă a ferestrelor, acesta nu mai pătrunde direct în încăpere”, spune Leonidas Anastasopoulos, dezvoltator imobiliar.
Aşa, casa nu se mai încălzeşte excesiv pe timpul verii. La menţinerea unei temperaturi constante contribuie şi sistemul de ventilaţie, care lasă aerul proaspăt să pătrundă în casă atunci când geamurile sunt închise. În plus, locuinţele sunt dotate cu panouri solare pentru încălzit apa, iar la cerere pot fi instalate şi panouri fotovoltaice.
„Instalarea de panouri fotovoltaice costă undeva la 2.500 de euro pe kilowatt-oră, iar într-o casă se pot instala trei kilowaţi-oră, pentru un consum de bază”, mai spune Leonidas Anastasopoulos.
Casa are 300 de metri pătraţi, cinci dormitoare şi un living-room, iar constructorii spun că este extrem de eficientă energetic. Dau asigurări că facturile la apă caldă, căldură şi energie electrică vor fi mai mici cu 3.500 de euro în fiecare an, comparativ cu o casă tradiţională de dimensiuni similare.
Din 2020, Uniunea Europeană cere României să construiască numai case independente energetic, cu facturi mici pentru locatari. Eficienţa vine, însă, cu un cost. O astfel de casă costă aproape un sfert de milion de euro.