Carnea de cal descoperită zilele trecuteîntr-un depozit de lângă Bucureşti se pare că a ajuns în șapte restaurante și fast-food-uri din București. Nu este vorba de cantități mari, între 3 și 5 kilograme de carne în fiecare restaurant, dar mai grav este că, din câte se pare, carnea provenea de pe piața neagră.
Carnea de cal a ajuns într-un depozit frigorific din Alba Iulia, unde au fost etichetata drept carne de vita. De acolo, carnea a fost livrată unui depozit de lângă București, unde inspectorii sanitar-veterinari au găsit-o în urma unui control. Erau mai bine de 100 de kilograme de carne de cal macră, cu eticheta de carne de vita.
Directorul depozitului din Alba Iulia a recunoscut, în urma anchetei, că eticheta fraudulos carnea de cal folosind ștampilele unor abatoare autorizate.
În urma scandalului de cal din Europa, inspectorii ANSVSA au recoltat, în data de 13 februarie, probe de specie.
Potrivit președintelui ANSVSA, în buletinul de analiză reieșea că nu era carnea indicată pe etichetă și anume antricot de vită.
„În depozitul de unde am recoltat proba am verificat și s-a luat lista de distribuție și a reieșit că, din lotul respectiv, a ajuns carne la șapte unități de procesare și de comercializare.
Inspectorii din București au constatat că din loturile respective nu mai era carne spre comercializare.
Trebuie să menționăm că nu putem spune că acea carne era carne de cal, din lotul de unde am recoltat proba s-a ajuns la șapte unități, e posibil ca în acel lot să nu fie în totalitate carne de cal. Este posibil ca numai proba pe care am recoltat-o noi să fie carne de cal.
Noi am recoltat alte probe și așteptăm rezultatul analizelor de laborator”, a declarat Mihai Țurcanu, președintele ANSVSA, la Digi24.
„Cantitățile erau mici, în jur de 3-5 kilograme la fiecare unitate”, a spus Mihai Țurcanu.
Întrebat dacă e o problemă de etichetare, președintele ANSVSA a spus că este una de falsificare.
„Considerăm că este un grup infracțional și, datorită acestui fapt, noi am sesizat și organele de poliție pentru a verifica datele semnalate de noi”, a mai spus Mihai Țurcanu.
El a menționat că verificări se fac și la Alba Iulia, de unde provine carnea.
Președintele ANSVSA a spus că este exclus ca din acest lot să fie carne exportată în străinătate, pentru că lista de distribuție cuprindea doar șapte unități alimentare din Capitală.