800 de hectare din jurul comunei Halmeu sunt cultivate cu căpşuni. Fructele de aici ajung atât în pieţele din marile oraşe ale României, cât şi în străinătate.Vasile Tripon e unul dintre cultivatori, împreună cu familia lui. A început să recoltee fructele acum zece zile. Deocamdată, a strâns fructele din solarii. După Paşte e rândul celor de pe câmp. În aceste zile angajează culegători.
- Au început să vină, câştigă destul de bine pe sezon, undeva la 60-70 de lei pe zi.
- Şi de unde vin, din ce zonă?
- Maramureş, undeva din Oradea, Zalău, spune Vasile Tripon, producător.
Mulţumită de prima recoltă e şi familia Popa.
„Zona Halmeu e bună pentru toate legumele. Pentru căpşuni, pentru orice”, spune Mirela Popa, producător.
În cantităţi mari, fructele din Halmeu se vând cu 12-13 lei pe kilogram. În pieţe, preţul e aproape de 2 ori mai mare.
„Cam 60 de kilograme pe zi vinzi. Nu mai mult, Încă preţul e mare”, spune Gheorghe Petca, vânzător
Producătorii se aşteaptă ca preţurile să scadă spre sfârşitul lunii mai. Când căpşunile vor fi pe trecute, kilogramul s-ar putea vinde chiar şi cu doi lei.